DuurzaamheidWedding time - Zo plan je een duurzame bruiloft! - Mañana Nijmegen

juli 24, 2022

Wedding time! Zo plan je een duurzame bruiloft!

Sinds dit voorjaar is het, voor het eerst in twee jaar, eindelijk weer wedding season. Ingehaalde bruiloften, nieuwe verlovingen – Love is in the air! Oud-Mañana-member Marleen is inmiddels enkele weken getrouwd en deelt je graag haar tips voor een betaalbare en duurzame bruiloft!

Trouwjurk duurzame bruiloft

Tip 1: Marktplaats is je beste vriend, óók voor een jurk!

Tweedehands is natuurlijk altijd duurzamer dan nieuw: materiaal wordt hergebruikt en krijgt zo een tweede leven. En je verwacht het misschien niet, maar ook voor een duurzame bruiloft is Marktplaats je beste vriend. Mijn vriend en ik wisten dat we ooit met elkaar wilden trouwen, de vraag was alleen nog wanneer. Ik wist wel dat ik het liefst in een tweedehands jurk wilde trouwen. Met dat in mijn achterhoofd én met het gegeven dat ik vrij lang ben, heb ik ruim voor ik verloofd was vast op Marktplaats en zoekopdracht ingesteld. Een trouwjurk is immers wel te vermaken en korter te maken, maar lengte bijnaaien wordt hem niet. Ik had wel een idee van wat ik wilde: een smal vallende elegante rok, met daarboven een top met open rug.

Er kwam van alles voorbij, maar helaas niet wat ik wilde: te kort, te klein, te groot, niet mijn stijl, et cetera. Maar na 8 maanden kwam daar ineens toch wel een potentiële yes-dress voorbij: een tweedelige met een smal vallende rok, een bruid even lang als ik en de juiste taillemaat. Enige nadeel: het topje was niet mijn smaak en de jurk werd verkocht vanuit Leiden. Toch zal het meant-to-be geweest zijn, waar het niet dat we per toeval een week later in Zuid-Holland met een camper op vakantie zouden gaan. Eenmaal daar, bleek de jurk perfect te passen; alsof hij op mijn lijf gemaakt was.

PS: ook trouwschoenen voor beide partners, trouwpakken, corsages en decoratie vind je in gigantische hoeveelheden op Marktplaats. Op dit moment staan er zelfs 2500+ tweedehands trouwjurken op Marktplaats te koop!

Envelopbox Duurzame bruiloft

Tip 2: Maak het zelf

1,5 jaar later werd ik verrast en vroeg mijn vriend mij ten huwelijk onderaan een prachtige gletsjer in Zwitserland, nadat hij zelf 42,2 km bergop tijdens de Jungfrau Marathon had getrotseerd. Zijn woorden daarbij: “kan de jurk eindelijk van stal!”. En dat ging ie: de rok paste nog steeds perfect, alleen de top was nog steeds niet mijn ding. Met een moeder die kan naaien was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Met de rok op pad langs stoffenzaken, op zoek naar een patroon, bijpassende kant en satijn. Na 3 volle dagen meten, knippen, naaien, passen en verstellen was de top, passend bij mijn tweedehands rok klaar! En door het zelf te maken hebben we bewust kunnen kiezen voor het soort stof en hebben we de arbeidsomstandigheden zelf in de hand.

Naast de trouwtop hebben we nog meer zelf gemaakt: samen met een vriend heeft mijn vriend (uh… man) de enveloppen-box zelfgemaakt van een oude pallet, hebben we het ontwerp voor de kaarten, de corsages, het bruidsboeket en ook de bedankjes zelf gemaakt.

Tip 3: Kies voor groen

We lieten het al vallen: ook de bedankjes hebben we zelf gemaakt. Daarbij wilden we een attentie voor onze gasten die weinig impact op de aarde zou hebben (lees: geen plastic, zinvol en wat de aarde een stukje mooier zou maken). Uiteindelijk kwam het idee om veldbloemenzaad in een glazen reageerbuisje te doen. Om wat kleur toe te voegen hebben we afgebroken takjes van droogbloemen gebruikt om de reageerbuisjes verder te vullen. Daarnaast hadden we nog een ongebruikte plank liggen, waarin mijn vriend uitsparingen heeft geboord om de reageerbuisjes in te plaatsen. Ten slotte een zelfgedrukte sticker erop, een klein kurkje en klaar is Kees!

Bedankjes Duurzame bruiloft

Voor het uitzwaaien van het bruidspaar zie je vaak dat er gebruik maakt wordt van sterretjes, er gestrooid wordt met rijst en soms zelfs confetti. We wilden graag tijdens het uitzwaaimoment iets dat zo min mogelijk voor het milieu belastend, maar nog steeds feestelijk en gezellig zou zijn. Het is immers een duurzame bruiloft. En dat bracht ons bij: bellenblaas op basis van 100% natuurlijk afwasmiddel van Seepje!

Tip 4: Duurzaam drukwerk

Onze kaarten en overig drukwerk hebben we zelf ontworpen en gedrukt. En voor dat drukken hebben we Mañana’s huisdrukker PeterPrint gebruikt. We zijn fan van hun duurzame papieropties! Voor het drukwerk van de bruiloft hebben we gekozen voor BioTop dat, in tegenstelling tot vele andere papiersoorten, chloorvrij gebleekt is. Benieuwd naar alle papiersoorten van PeterPrint? Hun Sample Box is ideaal om in huis te hebben!

Drukwerk duurzame bruiloft
Corsages Duurzame bruiloft

Tip 5: Bloemen en corsages

Het maken van duurzame keuzes voor bloemen/corsages hoeft niet te betekenen dat je de hoofdprijs betaald. Sterker nog: de keuze die wij hebben gemaakt is een stuk vriendelijker voor aarde én portemonnee! We hebben voor het bruidsboeket gekozen voor een combinatie van nep en vers. Nep?! Ja, nep! Je hebt namelijk prachtige nepbloemen die niet te onderscheiden zijn van echt. Het voordeel: ze kunnen eindeloos hergebruikt worden! De verse bloemen heeft mijn moeder (die op een blauwe maandag een bloemschikcursus heeft gedaan) op de dag zelf bij het bruidsboeket bijgestoken.

Ook de corsages hebben we zelf gemaakt met deze nepbloemen en afgebonden met hennep touw, helemaal hip! Handig want je kunt ze weken (of zelfs maanden) voor de bruiloft voorbereiden, geen omkijken naar op de dag zelf dus.

Voor de bloemen op de tafels en ter decoratie hebben we een ontzettend fijne locatie: als je zelf als bruidspaar geen bloemen regelt, zetten ze de catch of the day van de lokale bloemist op tafel. Perfect, want lokaal én volgens het seizoen!

Tip 6: Kies lokaal

Lokaal heeft altijd onze voorkeur en sluit perfect aan bij de wens voor een duurzame bruiloft. Aangezien wij in Nijmegen wonen, komt alles uit Nijmegen (en omstreken):

En oh ja: heb je een locatie zonder catering? Overweeg dan zeker de duurzame catering van Mañana eens!

Duurzame bruiloft trouwringen

Tip 7: Something old, something new

Naast de tweedehands trouwjurk zijn ook onze trouwringen second hand. Onze ringen zijn namelijk gemaakt van sieraden en trouwringen van onze overleden grootouders. Katharina van Kamado Jewels heeft deze materialen hergebruikt om prachtige trouwringen te maken naar ons eigen ontwerp. Wauw!

Overige tips voor een duurzame bruiloft

 • Be chill:
  Wij hebben weinig stress gehad voor onze duurzame bruiloft. We denken enerzijds dat dit komt doordat we op tijd zijn begonnen. Anderzijds ook doordat onze keuzes ons voor de dag van de bruiloft zo min mogelijk stress hebben opgeleverd. Zo hebben we (relatief) weinig externe leveranciers en geen logistieke planning voor het verplaatsen van styling en decoratie op de dag zelf.
 • Hou het hoofddoel in je achterhoofd:
  Onze duurzame bruiloft staat in het teken van samen met onze dierbaren de liefde voor en met elkaar vieren. Het voordeel is dat dit betekent dat de dag niet perfect hoeft te zijn, zolang het maar fijn en gezellig is. Een hele fijne gedachte als je het ons vraagt.
Duurzame bruiloft
 • Geen kleurthema of dresscode:
  Door geen kleurthema of dresscode te kiezen, …

  • …kunnen gasten kleding dragen die ze misschien zelf al in de kast hebben hangen. Dit bespaart op z’n tijd weer kopen van nieuwe (of tweedehands) kleding;
  • …kunnen gasten een outfit kiezen die bij hen past en die ze ook ná de bruiloft nog kunnen dragen. Het is immers zonde als een nieuwe outfit na 1 keer dragen achter in de kast eindigt;
  • …kleren maken de man; voor ons betekent een outfit waar wij ons prettig in voelen ook direct dat wij een fijnere dag/avond hebben. En dat sluit dan weer aan op ons hoofddoel: een fijne dag met dierbaren. Daarbij hopen we dat al onze gasten zich comfortabel voelen met hun eigen outfitkeuze en daarmee meer ontspannen de dag beleven.

Maar de allerbelangrijkste tip van allemaal: maak vooral keuzes die bij jullie als bruidspaar passen! Het is júllie dag, welke je waarschijnlijk maar één keer gaat meemaken. Doe dus vooral waar jullie je goed bij voelen en laat de meningen van anderen een beetje vaker links liggen.

Happy Wedding Day!