DuurzaamheidHairy talk – duurzame tips voor haarverzorging - Mañana Nijmegen

juni 15, 2022

Hairy talk – duurzame tips voor het wassen en stylen van je haar!

Eerder schreven we al een blog vol zero waste verzorgingstips. Tijd om op het hairy part dieper in te zoomen! In onze duurzame ontdekkingstocht van de afgelopen jaren, raken we steeds verder én komen we er meer en meer achter wat onze favorieten zijn! We delen graag onze tips voor duurzame haarverzorging, lees snel verder…

duurzame tips voor haarverzorging

Haren wassen

Zo heb ik, Marleen, afgelopen paar jaar de zeepblokken van Helemaal Shea ontdekt en ik raak er niet over uit gepraat. Sterker nog: inmiddels zijn mijn moeder + collega’s, vriendinnen en dames van de yoga ook overtuigd. Helemaal Shea maakt prachtige producten die allemaal plasticvrij, dierproefvrij, palmolie vrij en vegan zijn. De blokken haarzeep zijn op hun beurt ook weer vrij van siliconen en SLS, dat je natuurlijke haarstructuur herstelt én zorgt dat je haar niet wordt verzwaard.

Ideaal voor krullenbollen, maar ook voor mensen met dun, fijn en stijl haar zoals mijn moeder. Het koste haar veel moeite om volume te creëren en haar haar werd steeds dunner en futlozer. Nadat ze de haarzeep van Helemaal Shea ontdekte kwam daar snel verandering in. Ze stelde de filters van de Helemaal Shea-shop in op Droog, Blond en Fijn haar, waarna o.a. de Lemon & Lime bar voor haar dé perfecte haarzeep bleek: haar haar werd voller, steviger en blijft beter in model! Helemaal Shea kan dus niet missen in dit rijtje duurzame tips voor haarverzorging.

Before & after

Voor mij als curly girl is het ook écht een verademing. Na vele jaren droog haar, weinig definitie in mijn krullen en niet weten wat ik met mijn haar aan moest, is daar gelukkig verandering in gekomen. En die verandering is duidelijk terug te zien in een before & after. Zoals je ziet was mijn haar in 2018 pluizig, weinig gedefinieerd en was het simpelweg dor en droog. Het verschil met 2022 is gigantisch: gedefinieerd, gevoed en glanzend. I love it. Zelf gebruik ik van Helemaal Shea de Argan & Rhassoul (voor glans), de Coconut & Cinnamon (vochtinbrengend) en de Oat Silk & Callendula (proteïnerijk). Dit is afhankelijk van waar mijn haar behoefte aan heeft. Benieuwd waar jouw haar behoefte aan heeft? Doe dan zeker eens de Stretch test!

duurzame tips voor haarverzorging

Geblondeerd haar blond houden

As many blonds know kunnen jouw blonde lokken vergelen. Voor mijn duurzame reis gebruikt ik de zilvershampoo van Fudge. Helaas kwam ik erachter dat deze (net als héél veel shampoos!) vol zit met SLS, alcohol, parabenen en siliconen:

  • SLS (sodium lauryl sulfate) zorgt enerzijds ervoor dat je shampoo lekker schuimt en je haar en hoofdhuid goed schoon wordt. Het nadeel is echter dat deze jaar haar/hoofdhuid zo goed reinigen dat jouw natuurlijke (en broodnodige!) huid-/haareigen oliën worden weggewassen.
  • Alcohol wordt vaak toegevoegd aan shampoos, zodat je haar na wassen sneller droogt. Echter droogt niet enkel je haar sneller, je haar en hoofdhuid drogen ook sneller uit!
  • Parabenen zijn als het ware de conserveringsmiddelen in onze shampoos: ze zorgen ervoor dat deze langer houdbaar wordt. Helaas zijn parabenen hormoonverstorend, wat op termijn weer kan zorgen voor vruchtbaarheidsproblemen, verhoogd risico op kanker, verstoring in het immuunsysteem en/of aantasting van het zenuwstelsel.
  • Siliconen zorgen ervoor dat je haar gladder wordt in de vorm van een beschermend laagje. Helaas zijn siliconen lastig uit je haar te wassen, waardoor er een build up aan siliconenresten zich opbouwt. Hierdoor kan je haar na verloop van tijd minder goed ademen, waardoor je haar droog en beschadigd raakt.

Naast al deze zaken is ook de verpakking van vele zilvershampoos van plastic. Hoog tijd om op zoek te gaan naar een duurzaam alternatief!

duurzame tips voor haarverzorging

Zilvershampoo - duurzaam alternatief

Ik heb vele shampoo bars die ‘zilvershampoo’ claimen te zijn uitgeprobeerd. Velen hiervan gaven helaas niet het gewenste ‘koelende’ effect op mijn blonde lokken. Gelukkig kwam daar verandering in met Foamie!

Foamie’s Silver Shampoo Bar is niet alleen prachtig paars van kleur, hij is ook plastic vrij, dierproefvrij en volledig vegan! Foamie maakt gebruik van druivenpitolie om te zorgen dat de vergeelde blonde lokken weer prachtig koel worden. Daarnaast is de shampoo bar plasticvrij verpakt, heeft hij een masserend effect én heeft Foamie een handige reisbuddy ontwikkeld op basis van tarwevezel.

Stylen van je lokken

Als curly girl is het stylen van je lokken op gezette tijden broodnodig. Ook in dit geval komen vele styling producten helaas in niet een earth friendly verpakking. Via via kwam ik in aanraking met Rachel van Natuurlijke Haarverzorging: ze heeft de game van natuurlijke haarverzorging (zeker voor krullen) he-le-maal uitgespeelt en kan je alles vertellen wat je wil weten! Gelukkig houdt ze ook een blog bij vol tips en tricks. Eén daarvan is de vochtinbrengende lijnzaadgel, welke je thuis in je eigen keuken kunt maken met minimale ingrediënten!

duurzame tips voor haarverzorging

Gel klinkt misschien als iets plakkerigs dat je als vrouw liever niet in je lange lokken wil doen, maar geloof me: deze gel wil je! Hij verzorgt, voed en geeft een prachtige glans: op de after-foto hierboven heb ik net mijn haar gewassen en gestyled met lijnzaadgel!

Wat heb je nodig:

  • 1 deel lijnzaaad
  • 1 deel water
  • Klein pannetje
  • Potje of flesje om de gel in te bewaren

Rachel legt je hier uit hoe je hem kunt maken én het beste kunt gebruiken in jouw haar! Trouwens: de blogs van Rachel zijn een tip an sich in dit rijtje vol duurzame tips voor haarverzorging!

En zeg toch zelf: een douche met van die kekke bars ziet er toch een stuk gezelliger uit!?

duurzame tips voor haarverzorging