Duurzaamheid8 tips voor een duurzame start van je baby - Mañana Nijmegen

juni 23, 2021

8 tips voor een duurzame start van je baby

Een kleintje op komst? Van harte! Een van de mooiste dingen op aarde is het verwelkomen van een nieuw wezentje. Je wil het allerbeste voor je baby, ook dat hij op een schone planeet opgroeit. Hier kun je zelf aan bijdragen door te kiezen voor een duurzame babyuitzet en andere duurzame keuzes. Geef vanaf zijn start het goede voorbeeld aan je kleintje. We delen vandaag 8 tips om de ieniemieni voetafdruk van je baby ook ecologisch gezien ieniemienie te houden!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2021/06/Duurzame-babyuitzet-1.png

1. Wasbare luiers

Nummer 1 tip om veel afval te bespraken: switch van wegwerpluiers naar wasbare. Wegwerpluiers zorgen in Nederland jaarlijks voor 144 miljoen kilo afval, oftewel 5 tot 8 procent van ons huishoudelijke afval. Zelf als je het wassen en drogen meetelt, is de CO2 uitstoot van wasbare luiers 2,5 keer lager. Het kost je als eenmalige investering weliswaar een hoop geld, maar als je de uiteindelijke kosten van wasbare luiers vergelijkt met wegwerpluiers (inclusief wassen), ben je veel goedkoper uit. En wist je dat je zelfs jouw kindje hier blij mee kan maken? Herbruikbare luiers bevorderen namelijk het zindelijk worden en zorgen voor minder luieruitslag. Kaatje Katoen verkoopt niet alleen wasbare luiers, maar deelt ook alle tips die je nodig hebt.

2. Nog meer wasbaar

Niet alleen luiers zijn wasbaar te verkrijgen, maar ook producten als billendoekjes en zoogcompressen. In onze wegwerpcultuur worden wegwerpproducten veelvuldig aangeboden, maar hoef je hier helemaal niet voor te kiezen. Vaak zijn de herbruikbare artikelen ook nog eens zachter voor het babyhuidje of je eigen huid.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2021/06/Duurzame-babyuitzet-3.png

3. Het broodnodige

Wat komt er toch een hoop bij kijken om je baby uitzet bij elkaar te sprokkelen. De lijsten die je op internet kunt vinden zijn soms eindeloos. Vraag daarom goed om je heen wat je nou écht nodig hebt. Bedenk tegelijkertijd ook dat je een heleboel nog aan kunt schaffen tijdens de kraamtijd als je het toch blijkt te missen. Uiteindelijk heeft een kleintje vooral heel veel liefde nodig (en een goed paar gevulde borsten ;-)) om groot te worden.

4. Tweedehands garderobe

Het internet staat er vol mee, tweedehands babykleding die er nog helemaal uitziet als nieuw. Kleding van newborns slijt nou eenmaal nauwelijks en het kan zomaar zijn dat jouw baby na één keer dragen van dat schattige pakje hem al niet meer past. Zonde om hier een hele nieuwe garderobe voor aan te schaffen. Struin Marktplaats en Vinted af op zoek naar schattige pakjes die jij leuk vindt voor jouw kleintje. Veel andere ouders verkopen hun kleding in bundels. Ideaal om meteen een hele berg in te slaan, scheelt ook weer in verzenden.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2021/06/Duurzame-babyuitzet-2.png

5. Leen van vrienden en familie

Andere papa’s en mama’s in je omgeving? Vraag hen of er spullen zijn die ze een tijdje kunnen missen. Een babybadje, lakentjes, kruiken, allemaal spullen die je vrij kort gebruikt in de newborn fase. De mensen om je heen zullen hun spullen met veel liefde uitlenen, net zoals jij dat straks ook weer doet bij een volgende baby in de vriendengroep.

6. Huur grotere producten

Tegenwoordig kun je steeds meer producten voor bepaalde tijd huren, bijvoorbeeld bij Tiny Library. Bevallen in bad? De speciale bevalbaden die je hiervoor hebt kun je op allerlei plekken huren voor een aantal weken. Cosleeper nodig? Ook deze zijn te huur. Maar ook kinderstoelen, autostoelen, wipstoeltjes en boxen kun je gewoon huren. Door deze producten te delen met anderen bespaar je niet alleen veel CO2 uitstoot, maar ook ruimte op zolder! Nog een leuke tip: het Nederlandse hippe kledingmerk Gray Label verhuurt babykleding. Huur voor een klein prijsje de allerleukste kleertjes. Is je baby eruit gegroeid? Ruil ze dan weer om voor een groter maatje.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2021/06/Duurzame-babyuitzet-4.png

7. Natuurlijke verzorgingsproducten

In veel producten zitten microplastics. Deze smeer je liever niet op je schattige baby, maar wil je ook niet in de natuur laten komen. Werk daarom niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kleintje met natuurlijke producten. Merken als Naïf (Nederlands trots) en Weleda hebben prachtige producten zonder troep erin verwerkt. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een natuurlijk kraampakket te bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Dalalou voor verschillende opties.

8. Zinvolle kraamcadeau's

Al tig knuffeltjes en schattige babypakjes verzameld, maar nog wel wat specifieke spullen nodig? Durft deze te vragen aan je kraambezoek! Niemand heeft wat aan dubbele spullen of kleding die nooit gedragen gaat worden. Maak daarom een lijstje met spulletjes die je graag zou willen hebben of nodig denkt te hebben en deel deze met de mensen om je heen. Geen spullen meer nodig? Vraag dan een bijdrage voor een goed doel. Heeft de kleine meteen wat karmapunten op zijn naam staan.