Duurzaamheid7 must see documentaires over duurzaamheid - Mañana Nijmegen

november 2, 2020

7 must see documentaires over duurzaamheid

Bill Gates waarschuwde onlangs dat de klimaatverandering vanaf 2060 even dodelijk zal zijn als het coronavirus nu. In het jaar 2100 zelfs vijf keer dodelijker. Tijd om evenveel energie in de klimaatcrisis als in de coronacrisis te steken! Wij geloven in verandering door educatie. Je wordt pas echt bewust van het klimaatprobleem als je weet wat er speelt. Gelukkig zijn er talloze interessante documentaires gemaakt over duurzaam leven. Hier onze favorieten op een rij!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Overstappen-naar-een-duurzame-bank1.png

A Plastic Ocean

Een bijzonder indrukwekkende documentaire over de gevolgen van wegwerpplastic in de oceaan. Deze documentaire was voor Birgit het begin van een bewuster en duurzamer leven. In de docu zie je niet alleen de gevolgen voor zeedieren, maar ook voor mensen die rond de vuilnisbelten leven en voor mensen zoals wij. Een must-see!

Cowspiracy

Inmiddels een echte klassieker. Neem een kijkje in de bio-industrie en ontdek de verwoestende impact op de aarde hiervan. Zie waarom de gevolgen van de grootschalige veeteelt grotendeels genegeerd worden door vele milieuorganisaties. Het schijnt dat veel mensen na het zien van deze documentaire vegetarisch of veganistisch zijn gaan leven. Een documentaire die je aan het denken zet!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/07/10-tips-om-duurzamer-te-leven-6.png

Before The Flood

Een film gemaakt door Leonardo DiCaprio, die een grote reis door de wereld maakt om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde. Hij gaat in gesprek met wereldleiders, onder wie Barack Obama en belicht oplossingen voor het klimaatprobleem. De documentairefilm heeft zeven nominaties ontvangen en heeft twee prijzen gewonnen, waaronder Documentaire van het Jaar 2016.

Blackfish

Een aangrijpend verhaal over de wereldberoemde orka Tilikum, die 33 jaar in gevangenschap leefde. Het laat je een hele andere kant zien van plekken als SeaWorld en zet je ook aan het denken over andere plekken waar dieren in gevangenis leven. Een ontroerend verhaal wat iedereen zou moeten kennen.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/11/Nieuwsbrief.png

Terra

Een documentaire die perfect laat zien wat wij als mensen de natuur aandoen. Deze Franse documentaire uit 2015 gaat over het razendsnel kappen van regenwouden, dieren die hun natuurlijke leefomgeving kwijtraken en de onverzadigbare consumptiezucht van de mens die de connectie met de natuur verloren is. Een zeer verhelderende en indrukwekkende documentaire!

A Life On Our Planet

Misschien wel de meest populaire documentaire van het moment. Televisiemaker David Attenborough, 94 jaar, laat prachtige natuurbeelden van de hele wereld zien. Maar de Britse bioloog wil vooral een grote waarschuwing de wereld in sturen. Een hoopgevende film die niet alleen naar het verleden kijkt maar ook naar de toekomst.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/11/documentaires-over-duurzaamheid.png

Chasing Coral

Een documentaire over het verbleekte koraal fenomeen. Ondanks dat de boodschap over de opwarming van de aarde inmiddels al aardig bekend is, komt deze documentaire verrassend hard binnen. s behoorlijk deprimerend, maar juist daarom zou iedereen hem moeten zien! Wederom wonderschone plaatjes, maar vooral een eye-opener. Na het zien van deze docu kun je echt je ogen niet meer sluiten voor het feit dat de oceanen het zwaar hebben.

Bonus: My Octopus Teacher

Onze recente ontdekking. Een biologerende film over een Craig Foster die een bijzondere band opbouwt met een octopus. Een prachtig kijkje in het leven van een zeedier en de intelligentie hiervan. Zie een onwaarschijnlijke vriendschap ontstaan tussen mens en dier. Ontwikkel nog meer respect voor het leven in de oceaan. Gaat dat zien!