DuurzaamheidEen groene tuin in tijden van droogte, hoe doe je dat? - Mañana Nijmegen

augustus 4, 2020

Een groene tuin in tijden van droogte, hoe doe je dat?

Het is pas begin juni, maar we hebben al flink mogen genieten van enkele weken van zonnig (maar droog!) weer. Een oproep van het waterbedrijf voor waterbesparing in deze periode bracht me op het idee voor deze blog. Want dat groen houden van jouw groene tuin in tijden van droogte, is knap lastig hoor ik je denken. We helpen je daarom graag en denken graag met je mee! 

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/06/Sproeien.png

Sproeien

Oké, terwijl ik dit schrijf regent het weliswaar. Maar aangezien deze zomer ons vast trakteert op nog meer zonnestralen deze blog. Allereerst dat sproeien… Bij ons in de regio is er vanuit de provincie en het waterbedrijf opgeroepen om zo min mogelijk te sproeien. Wanneer sproeien toch noodzakelijk is wordt verzocht dit vroeg in de ochtend of juist laat in de avond te doen. Maar waarom eigenlijk? Door ‘s ochtends vroeg ofwel ‘s avonds laat te sproeien, zorg je ervoor dat jouw groene tuin in tijden van droogte meer tijd heeft het water op te nemen. Anders verdampt de zon het overgrote deel van jouw sproeiwater, dat is zonde. Maakt het tijdstip jou niet uit? Sproei dan vóór 7 uur ‘s ochtends: je zorgt ervoor dat plantjes het water goed opnemen én je verkleint het risico op schimmelontwikkeling.

Elke dag sproeien vóór 7 uur ‘s ochtends is een stap in de goede richting. Ook is het goed om te kijken naar het verminderen van de sproeifrequentie. Ik sproeide mijn groene tuin tot een maand terug wel 2-3 keer per week (foei!). Inmiddels is dat nog maar 1 keer per week… En dat terwijl het nog veel warmer is geworden! Om daar te komen hebben we enkele stappen genomen. Enerzijds hebben we het aantal sproeibeurten per week langzaam afgebouwd. Zo hebben de planten in onze groene tuin in tijden van droogte kunnen wennen en is hun wortelnetwerk vergroot. Anderzijds zijn we gaan mulchen.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/06/Bakfietsstro.png

Het mulchen van je tuin

Mulchen? Wat is dat dan?! Mulchen is het aanbrengen van een beschermende laag op de bodem van jouw groene tuin in tijden van droogte. Deze beschermende laag kan bestaan uit bodembedekkers of uit een laag natuurlijk materiaal. Boomschors, gemaaid gras/riet, geknipte bladeren et cetera zijn hiervoor ideaal. Aangezien de bodembedekkers in mijn nieuwbouwtuin nog niet voldoende gegroeid zijn, heb ik voor de laatste gekozen.

Samen met mijn vriend zijn we de afgelopen week meerdere keren met onze bakfiets op pad geweest. Op zoek naar recent gemaaid gras in sloten en groenstroken voor onze mulchlaag.

Mulchlaag verdelen

Met een bakfiets vol riet en gras zijn we op weg naar huis gegaan om dit te verdelen over onze planten. We begonnen met de planten die het meest gevoelig zijn voor vochttekort. Leg een klein laagje bedekking rondom je plant en ga zo door tot je jouw hele tuin of border hebt bedekt. De zon komt hierdoor minder snel op de aarde waar jouw plantjes in staan en zal zo minder vocht uit de grond doen verdampen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor bodemleven! Win-win!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/06/Plantjesvoor.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/06/Plantjesna.png

Het eindresultaat

Het eindresultaat is een prachtige natuurlijke groene tuin in tijden van droogte! Het mooiste? Je hoeft de mulchlaag niet op te ruimen, dit vergaat vanzelf na verloop van tijd. Door te mulchen en je sproeifrequentie af te bouwen naar 1 keer per week bespaar je een hoop water. Daar maak je jouw portemonnee én het waterbedrijf uit jouw regio blij mee! 

Naast deze hebben we nog andere toffe en handige tips voor het behouden van jouw groene tuin in tijden van droogte. Lees snel verder…

Afkoppelen hemelwaterafvoer

Een andere optie om jouw groene tuin in tijden van droogte groen te houden is door jouw hemelwaterafvoer af te koppelen van het riool. Hierdoor stroomt het regenwater niet direct naar het riool, maar eerst de grond in. Hiermee zorg je dat het grondwater langer op peil blijft en we met elkaar meer plezier hebben van het water dat ‘gratis’ uit de lucht komt vallen. In sommige gemeentes kan je zelfs subsidie aanvragen voor het afkoppelen van jouw regenpijp!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/06/Regenton.png

Vang regenwater op!

Als je dan toch bezig bent met je regenpijp, kijk dan ook eens naar de mogelijkheid om een regenton aan te schaffen. Wij hebben onze regenton aangesloten op de goot van onze terrasoverkapping. Na een flinke regenbui zit onze 220 liter regenton al bijna helemaal vol, waarmee we onze planten binnen én buiten weer zeker 2 weken van water kunnen voorzien! Wist je zelfs dat het water geven met regenwater beter is voor je (binnen)planten? Dit komt doordat het regenwater minder kalk bevat!

Druppelslang

Naast die regenton kun je ervoor kiezen om jouw groene tuin in tijden van droogte water te geven door middel van een druppelsysteem. Dit kan heel simpel en hoeft niet duur te zijn door simpelweg een druppelslang aan te schaffen. Deze druppelslang geeft gedoseerd en gericht water aan jouw planten, waardoor je minder water nodig hebt om jouw plantjes te voorzien van water.

Je kunt er zelfs voor kiezen om zo’n druppelslang te combineren met een regenton zoals wij hebben gedaan. Bij een regenton kun je een overstort maken, dit doe je meestal vanuit de regenpijp. Deze overstort zorgt ervoor dat overtollig water alsnog de grond of het riool instroomt zodra jouw regenton vol zit. Een waterbesparend en milieuvriendelijk alternatief is om net als ons een extra kraantje achterop jouw regenton te monteren op redelijke hoogte. Op dit kraantje hebben wij een druppelslang aangesloten, welke langs onze groene haag rondom onze tuin loopt. Zo krijgt onze haag bij overlopen van de regenton altijd gedoseerd water.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/06/Watergeven.png

Overige tips

Ben jij op zoek naar meer tips om jouw groene tuin in tijden van droogte van water te blijven voorzien en water te besparen? Waterbedrijf Vitens heeft een mooi rijtje tips uitgewerkt, je leest ze hier

Net een huis gekocht en heeft een groene tuin in tijden van droogte momenteel niet jouw prioriteit? Lees dan eens onze tips voor het ontwikkelen van jouw eigen duurzame woning!