DuurzaamheidRecepten6 tips voor een vegetarische barbecue

april 27, 2020

6 tips voor een vegetarische barbecue

Het zonnetje schijnt hele dagen en de temperatuur neemt weer lekker toe. Tijd voor een barbecue! Bij een barbecue wordt er meestal gedacht aan grote stukken vlees die op de grill gegooid worden, maar anno 2020 kan dit heel anders. Een vegetarische barbecue is gelukkig steeds minder een uitzondering en door alle verschillende opties ook ontzettend leuk en lekker. Op zoek naar tips om een geheel vegetarische barbecue te organiseren? Lees dan verder.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Vegetarische-barbecue.png

1. Groenten op de grill

Er zijn ontelbaar veel soorten groenten die het goed doen op de barbecue. Maak spiesjes van courgette, paprika, champignon en rode uit. Pof rode bieten op de barbecue door ze in partjes te snijden, op een stukje aluminiumfolie te leggen en er wat olie, zout en peper bij te doen. Laat ze ongeveer 30-60 min op het rooster liggen tot ze gaar zijn. Ook aardappels kun je heel goed poffen op de barbecue. Smeer de aardappels (of zoete aardappels) in met olie en verpak ze in aluminiumfolie. Pof ook deze in 30-60 min gaar. Groene asperges doen het ook heel goed op de grill en zijn net weer even wat anders. En vergeet de maiskolven niet!

2. Feestjes op je bord

Groenten grillen kunnen we allemaal wel. Wil je echt indruk maken op je gasten (of op jezelf), ga dan eens aan de slag met deze heerlijke vegetarische recepten. Groot favoriet zijn deze gevulde barbecue portobello’s met perzik. De zachte kaas en zoete perzik smaken super samen. Maak spiesjes van zwarte bonen balletjes, echt een verrukkelijk recept. Last but not least: deze gepofte aubergine met yoghurt en granaatappel. Al deze recepten hebben een kleine voorbereiding nodig, maar zijn eenmaal op de barbecue heel simpel.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Vegetarische-barbecue-1.png

3. Pak uit met je salades

Salades zijn onmisbaar bij een barbecue en kunnen echt een heerlijke toevoeging aan de gegrilde gerechten zijn. Maak verschillende soorten salades maken zodat er voor ieder wat wils is. Een van onze favoriete en heel eenvoudige salades is een koolsalade met stukjes appel, ananas, rozijnen en een dressing van yoghurt, ananassap en peper en zout. Zo gepiept! Een couscoussalade zoals deze doet het altijd goed, evenals een bietensalade of de bekende caprese salade. Maak het jezelf niet te moeilijk!

4. Maak pakketjes

Niet geduldig genoeg om soms wel een uur te wachten tot je groenten gaar zijn geworden op de barbecue? Maak dan pakketjes van gesneden groenten. Op deze manier worden je groenten veel sneller gaar en kun je meer smaken combineren. Deze zoete aardappel pakketjes zijn echt om te smullen. Andere lekkere combinaties zijn courgette, tomaat en rode ui of pompoen met halloumi. Snijd de groentes in stukken en verpak ze in aluminiumfolie. Zo stoven ze in 15-20 min gaar.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Vegetarische-barbecue-2.png

5. Vleesvervangers

Wil je wat anders dan groentes en misschien wat dichterbij een vleessmaak komen? Ga dan aan de slag met vleesvervangers. De Vegetarische Slager heeft een hele berg geschikte barbecue producten. Maak bijvoorbeeld spiesjes van kipstuckjes met satesaus of leg een burger op de grill. Tofu leent zich ook goed voor de barbecue, kijk maar naar deze heerlijke tofuspiezen. Sommige kazen blijven mooi stevig als je ze verwarmt. Halloumi en Indiase paneer zijn daarom perfect voor de barbecue als vleesvervanger. Dit paneer kebab recept is dan ook een favorietje.

6. Barbecue-proof fruit

Serveer als dessert eens fruit op de barbecue. Gegrilde ananas bijvoorbeeld is heerlijk! Prik er wat stokjes in en gril ze kort. Snij rijpe nectarines en perziken door de helft en gril met de snijkant naar beneden. Een banaan kan ook op de barbecue door hem te verpakken in aluminiumfolie en 10 minuutjes te laten grillen. Heerlijk met een bolletje ijs!