DuurzaamheidThuis duurzaam doen in tijden van quarantaine - Mañana Nijmegen

april 14, 2020

Thuis duurzaam doen in tijden van quarantaine

Werk jij de laatste tijd, net als velen, vanuit huis? Staat jouw sociale leven door de huidige crisis ook op een lager pitje en hou je daardoor tijd over? Wij geven je tips om thuis duurzaam te doen in deze tijden van quarantaine. Nu is namelijk de perfecte tijd om te bekijken of die ene duurzame do-it-yourself tip of oplossing wat voor jou is. Ga aan de slag met deze tips en ervaar zelf wat goed bij je past!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/03/hummus.png

Zelf maken

Zelf maken! De belangrijkste tip voor thuis duurzaam te doen is zo basaal als deze. Veel etenswaar of spullen kopen we kant en klaar en is veelal verpakt in plastic. Maar een heleboel producten kun je gewoon zelf maken, verpakkingsvrij, extra vers, gezond en leuk!

Hummus!
Die kennen we natuurlijk al langer dan vandaag. Koop je gedroogde kikkererwten verpakkingsvrij op de lokale markt en haal meteen een lading sesamzaad. Maak van het sesamzaad zelf tahin door de sesamzaadjes kort te verwarmen in de oven en daarna met een scheutje plantaardige olie en snuf zeezout in de keukenmachine te malen tot een pasta. Zet intussen ⅓ kikkererwten in ⅔ water overnight in de koelkast en laat ze weken. Bak de volgende dag de kikkererwten kort met wat olie in de pan en doe ze in de keukenmachine samen met een flinke eetlepel tahin, een teen knoflook, wat citroensap, een theelepel komijn (of meer) en een scheutje water. Draaien maar! Bewaar de hummus tot een week in de koelkast.

Pindakaas!
Ook pindakaas is er zo een waar je 1) alle kanten mee op kan en 2) zo lekker thuis duurzaam kunt experimenteren. Koop je ongebrande en ongezouten pinda’s verpakkingsvrij op de markt (neem dus wel ff een eigen zakkie mee). Rooster de pinda’s thuis in de oven op 180 tot 200 graden tot ze lichtbruin kleuren en beginnen te geuren. Doe de warme pinda’s met een snuf zeezout in de keukenmachine en draaien maarrrr! Je hoeft niets anders te doen dan wachten, de four stages of peanutbutter komen vanzelf. De laatste stage is welke je zeker wilt bereiken: een soepele en smeuïge substantie die smaakt en voelt als pindakaas! Niet korrelig meer in je mond dus.

Tip: experimenteer lekker met verschillende smaken. Denk bijvoorbeeld aan honing/chili, vanille/zeezout, dadel/kaneel (Birgits favoriet!), cranberry/kaneel, kokos/zeezout, kokos/honing of misschien wel koffie/zeezout?!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/03/Naaien.png

Nog meer zelf maken!

Repareer!
Die ene kapotte trui, dat shirt met dat gaatje of die fijne broek waar de knoop vanaf is gevallen: je hebt nu tijd om deze te repareren. Pak naald en draad en ga aan de slag! Maak jouw ‘kapotte’ kledingstukken weer helemaal heel. Is het gat te groot? Kijk of je er misschien een leuke patch over kunt zetten!

Niet alleen jouw kleding repareren, ook oude stof hergebruiken valt in de categorie duurzaam. Zo kun je van oude handdoeken herbruikbare watjes maken, door simpelweg rondjes te knippen uit je oude handdoek en de randjes met een festonsteek en je bent klaar! Nooit meer nieuwe watjes kopen en weggooien dus.

Oude stoffen hergebruiken!
Ook tasjes zijn prima zelf te maken van oude stoffen. Denk eens aan die ene jurk van je oma of dat shirtje van je dochtertje. Maak er een boodschappentas van of juist een groentezak of broodzak! Knip twee gelijke panden uit en naai deze op drie randen aan elkaar. Maak een tunnel bovenaan de ‘zak’, zodat je daar eventueel een trekkoord (oude schoenveter!) in kan zetten voor het groente- of broodzakje. Ga je juist voor een boodschappentas? Zoom dan de bovenrand om en zet er met resterend stof twee hengsels aan of laat je zoontje/dochtertje je helpen door een mooi handvat te vlechten met touw.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Skincare.png

En... nog meer zelf maken!

Verzorgingsproducten
Ook in de badkamer kun je jezelf goed voorzien op een zero waste manier. Maak bijvoorbeeld je eigen scrub door koffiedrab te vermengen met een beetje (gesmolten) kokosolie. Goed doorroeren, in een potje doen en scrubben maar.

Als je dan toch met kokosolie in de weer bent maak dan jouw eigen dagcreme door kokosolie met de mixer flink luchtig te maken. Je maakt er whipped coconut oil van, de kokosolie is goed wanneer deze zacht en luchtig wordt. Eventueel kun je er een drupje tea trea olie aan toevoegen voor de reinigende werking.

Heb jij nog tips? Deel ze met ons!

Andere tips

Je zit in deze dagen natuurlijk veel thuis. Je stroomverbruik gaat daardoor ook ineens flink omhoog. Toch energie besparen? Wij geven je tips, lees ze hier.

Op zoek naar meer zero waste verzorgingstips? Je leest ze hier.

Ben jij in deze tijd druk bezig met verhuizen? Wij geven je tips voor een duurzame woning, lees ze hier.

Heb jij al eens nagedacht wat jouw bank met jouw spaargeld doet? Dat kan wellicht duurzamer, lees hier verder.

De officiële lente is begonnen en de klok is inmiddels ook verzet naar zomertijd. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak! Wij geven je tips hoe je less waste kunt schoonmaken. Lees onze tips hier.