DuurzaamheidRecepten10 heerlijke vegan baksels - Mañana Nijmegen

april 5, 2020

10 heerlijke vegan baksels

Bakken, een heerlijk klusje waar je niet alleen jezelf, maar ook je medemens blij meemaakt. Nu we allemaal veel thuis moeten zitten door de coronacrisis is het bakken van taarten, koekjes en cakes een prima dagbesteding. Tegelijkertijd is het een hele leuke manier om de mensen om je heen wat op te vrolijken. Bak eens een cake voor je buurvrouw die hele dagen alleen zit of breng koekjes naar je opa en oma. Duik de keuken in en ga aan de slag met veganistisch bakken, want dit is zeker even lekker als traditioneel bakken en o zo verrassend. In deze blog onze 10 favoriete vegan baksels!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/04/vegan-baksels.png

1. Zoete aardappel brownies met chocoladesaus

Hmm, van brownies kunnen wij geen genoeg krijgen! Mañana heeft haar eigen vegan brownie recept wat regelmatig ingezet wordt bij cateringsklussen en altijd in de smaak valt. Maar dit recept van Deliciously Ella is ook heerlijk en net even anders. Want de basis van deze brownies bestaat uit zoete aardappel! Een aanrader om dit recept te proberen

2. Fluffy bananabread

Bananenbrood kennen we allemaal wel, maar in de meeste recepten zit ei verwerkt. Dit recept van Lisa Goes Vegan is vrij van dierlijke producten en werkelijk verrukkelijk. Wat er nou precies zo lekker is aan dit recept? Door twee ‘geheime’ ingrediënten blijft de cake super luchtig en dat kan lastig zijn in een cake als je geen ei gebruikt.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/Amaretti-koekjes.png

3. Amaretti koekjes

Een recept van eigen bodem, namelijk van die lekkere fudgy amarettikoekjes. Deze zachte amandelkoekjes zijn echt héérlijk, zeker als je ze zelf maakt. Haal je ze kant-en-klaar? Dan zijn ze vaak niet vegan en loaded met suiker. Onze variant bevat ook suiker, maar een stuk minder. Ook eens leuk: werken met het vocht van kikkererwten, oftewel aquafaba. Een perfecte vervanger voor ei.

4. Appeltaart

Iedereen wordt blij van appeltaart, toch? Verras je oma, buren of zieke vriendin eens met een heerlijke huisgemaakte vegan appeltaart. Zet hem voor de deur als verrassing in deze corona crisistijd. Dit zal zeker weten gewaardeerd worden! Fluister ze pas na afloop in dat de taart helemaal vrij van melk, boter en eieren is. We zijn benieuwd naar de reacties!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/04/vegan-baksels-1.png

5. Scones met lemon curd

Scones zijn een van onze favorieten bij een brunch of high tea. Super blij worden we dan ook dankzij de Groene Meisjes die dit traditionele recept in een vegan jasje wisten te steken. Dit is veganistisch bakken 2.0! De scones zijn op zijn allerlekkerst als ze nog een beetje warm zijn en geserveerd worden met havercrème en zelfgemaakte lemon curd. Hmm!

6. Bessenmuffins

Deze muffins zijn ideaal als je een makkelijk baksel wil maken zonder al te veel poespas. De muffins vallen altijd en overal in de smaak, ideaal bijvoorbeeld om op je werk te trakteren of wil bakken voor (of met) kinderen. Iedereen zal verbaasd zijn dat het recept helemaal veganistisch is!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/04/vegan-baksels-2.png

7. Carrotcake

Een all-time favourite: worteltaart! Wortel, dadel, rozijnen zijn een goddelijke combinatie en samen met een -jawel- vegan frosting, is dit recept voor carrotcake favoriet. Het recept bestaat ook nog eens uit allerlei gezonde ingrediënten, wat wil je nog meer? Bakken maar!

8. Citroen meringue taart

Ben jij toevallig ook fan van ‘Heel Holland Bakt’? Ik in ieder geval wel! Tot mijn grote vreugde ging de winnares van afgelopen seizoen aan de slag met een vegan baksel. Het werd een prachtige citroen meringue taart die erg in de smaak viel bij de kritische jury. Het recept staat nu online en is na te maken! Een taart voor de wat meer ervaren bakker of gewoon een hele leuke uitdaging.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/04/vegan-baksels-3.png

9. Macarons op basis van aquafaba

Een charmanter koekje dan een macaron bestaat niet. Dit Franse baksel is een echte klassieker en pakt alle shine op een tafel vol lekkers. Deze frambozen variant van Koken met Kennis is helemaal diervrij en gemaakt op basis van aquafaba. Buiten ontzettend lekker zijn het ook echte kunstwerkjes. Niet makkelijk om te maken, maar des te fijner is het resultaat!

10. Rabarber flappen

Op dit moment begint de rabarber weer geoogst te worden. De mooie rood/groene stengels zijn echte een voorjaarsgroente en heerlijk om te verwerken in zoete recepten. Vier de lente en duik de keuken in met dit eenvoudige baksel van De Groene Meisjes. Binnen 20 minuten ben je klaar en ruikt het hele huis naar van die heerlijke flappen.