DuurzaamheidStroom besparen: minder elektronische apparaten - Mañana Nijmegen

maart 28, 2020

Stroom besparen: minder elektronische apparaten

Het wordt steeds normaler: hulpjes in huis met een stekker. Sinds Mañana’s Marleen en haar vriend verhuisd zijn, zijn ze veel kritischer op de hoeveelheid stekker die ze in huis nemen. Want al die elektronische apparaten zijn vaak vervangend voor een apparaat dat ook zonder stekker prima zijn werk kan doen (het kost je dan wellicht wat meer energie, maar jouw energie is groener dan die uit jouw stopcontact komt). Marleen neemt je mee in het stroom besparen door minder elektronische apparaten in huis te nemen…

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/01/Koffiethee.png

Koffie en thee

Tsja en waar begin je dan? Onze eerste stap was thee en koffie zetten. In ons vorige huis hadden we een koffiezetapparaat geleend van mijn ouders en daar kon je ook thee mee zitten. Nu was het tijd voor een nieuwe, eigen koffie- en theezetter. En behalve dat we een hekel hebben aan teveel stekkers, hebben we ook een hekel aan een overvol aanrecht met apparaten die een vaste plek hebben. Dubbele winst dus in dit geval. Na een flinke zoektocht hebben we gekozen voor een percolator voor koffie en een good old fluitketel voor thee. Beide gaan weliswaar op onze van een stekker voorziene inductiekookplaat om koffie/thee te maken, maar toch scheelt het een hoop ruimte en energie.

Om met een percolator koffie te zetten kun je kiezen voor twee opties: je koopt gemalen koffie of je koopt koffiebonen en maalt ze zelf. Bij een percolator bepaalt echter de grofheid van de gemalen boon sterk hoe de smaak is (bitter of niet). Normale gemalen koffie die je in de supermarkt koopt is veel te fijn gemalen en daardoor wordt percolatorkoffie heel bitter. Wij kiezen dus voor koffiebonen die we zelf malen. En om dit laatste te doen heb je hele toffe koffiemolens die op de hand werken. En die werken super! Ik heb warme herinneringen aan de koffiemolen die mijn oma’s aan de muur hingen. Pure nostalgie! Tegenwoordig hoef je ze niet meer aan de muur te hangen, je hebt ook toffe molens die je gewoon in je kastje terug kunt zetten als je klaar bent. 

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/01/handveger.png

Stofvrije vloer

Voor een stofvrije vloer is in 1901 de stofzuiger bedacht om inderdaad: stof te zuigen. Maar zoals met enkel stof is gebruik van een swiffer met stofdoek soms ook voldoende. Een keer geknoeid? Of kruimels rond de eettafel: handveger en blik werkt vaak net zo snel (sneller!) en goed als de stofzuiger. 

Frisse lucht

We zien het steeds vaker: een elektronische luchtverfrisser. Of het nu een verstuiver is die gebruik maakt van stoom en geurolie of een verfrisser met ingebouwd ventilatortje en chemische geuren de ruimte in blaast: het is niet altijd nodig. Het nadeel is namelijk dat er vaak veel geur in korte tijd een ruimte in wordt ‘geblazen’, terwijl zoveel niet per se nodig is. Een subtiele hint kan al genoeg zijn. Allternatieve opties voor een frisse geur zijn bijvoorbeeld geurstokjes in een flesje geurolie, of geurstokjes met vilt. Heb je een hardnekkige geur van bijvoorbeeld frituur in je huis hangen? De luchtverfrissers van Lampe Berger (werken met een lont en vuur) zijn i-de-aal! Gegarandeerd frisse lucht, zonder een overdreven parfumgeur in je huis te hebben!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/01/Wasdrogen.png

Droge was

Wij hebben er zelf ook een en het is zeker heel erg handig als je bijvoorbeeld snel beddengoed of handdoeken moet drogen. Maar in principe proberen we hem zoveel mogelijk te laten staan. Jouw schone was aan de lucht laten drogen is een perfect alternatief: het is beter voor het milieu en beter voor jouw wasgoed. Kleding, beddengoed en handdoeken slijten veel minder snel en wederom: hiermee ga je een hoop stroom besparen. Daarnaast ruikt buiten aan de lucht gedroogde was vaak vele malen lekkerder dan was die met wasverzachter in de droger is gegaan! 

Gladde boel

Ook een strijkijzer behoort bij ons tot de apparaten die we nooit gebruiken. Toch gaan we niet met gekreukte kleding naar buiten en daar hebben we onze trucjes voor. Mijn vriend draagt dagelijks een overhemd naar zijn werk. Ipv goedkope overhemden van goedkoop materiaal, heeft hij minder overhemden van veel betere kwaliteit. Deze drogen vaak (zonder te strijken) mooi en glad op. Ook de stoom op de badkamer doet wonderen. Zet je ramen dicht en hang de te strijken kleding op een hanger in de badkamer. Terwijl je doucht of baddert zorgt de stoom die vrijkomt dat de kleding mooi glad wordt. Hiermee kun je een hoop stroom besparen! Handig, toch?