ReceptenRecept: Vegan amarettikoekjes - Mañana Nijmegen

maart 27, 2020

Vegan amarettikoekjes

Koekjes eten we in huize Mañana zelden, wij zijn namelijk niet echt zoetekauwen. Toch hadden we ineens flinke snaai-zin in van die lekkere fudgy amarettikoekjes. Deze heerlijke zachte amandelkoekjes zijn echt héérlijk, zeker als je ze zelf maakt. Haal je ze kant-en-klaar? Dan zijn ze vaak niet vegan en loaded met suiker. Niet dat wij ze zonder suiker maken, maar in ieder geval wel een stuk minder. Wij delen een less-waste variant van deze Italiaanse lekkernij!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/Amaretti-koekjes.png

Wat heb je nodig? (15 vegan amarettikoekjes)

30 ml aquafaba (het kookwater van kikkererwten)
150 gram witte amandelen (zero waste op de markt!)
75 gram fijne kristalsuiker (markt!)
theelepeltje amandelaroma (kies voor een glazen flesje van de toko!)
geraspte schil van een biologische citroen
poedersuiker

Wat moet je doen?

Verwarm de heteluchtoven voor op 170°C. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine tot je amandelpoeder hebt. Doe alle ingrediënten, behalve de poedersuiker, in een mengkom en mix tot alle ingrediënten verdeeld zijn. Kneed met je handen het geheel tot een gladde bal en laat even rusten. Leg ondertussen herbruikbaar bakpapier op de bakplaat en verdeel twee eetlepels poedersuiker op een bord. Maak van het deeg met je handen kleine gelijke balletjes en rol ze door de poedersuiker. Leg ze op de bakplaat met zo’n 3 cm tussenruimte en ga zo door tot je deeg op is. Knijp met je wijsvinger en duim een klein deukje in de vegan amarettikoekjes voor de typische vorm. Schuif de bakplaat met de vegan amarettikoekjes de oven in en bak ze zo’n 14 tot 16 minuten tot ze nét beginnen te kleuren. Als ze licht gaan kleuren, mag je ze direct uit de oven halen – anders worden ze kei hard! Haal ze uit de oven en laat de vegan amarettikoekjes goed afkoelen voor een perfect eindresultaat.

Buon appetito!