Duurzaamheid8 positieve dingen die je kunt doen als je verplicht thuis moet zitten - Mañana Nijmegen

maart 14, 2020

8 positieve dingen die je kunt doen als je verplicht thuis moet zitten

Hey jij, zijn ook al jouw weekendplannen geannuleerd? Het huidige Coronavirus laat de meeste Nederlanders gedwongen thuis zitten. Waar mensen in de zorg en supermarkten overuren draaien, heeft de gemiddelde Nederlander juist plots zeeën van tijd. Een mooi moment om te onthaasten en toch wat positiefs uit deze tijd van crisis te halen. Wist je bijvoorbeeld dat de CO2 uitstoot wereldwijd op dit moment drastisch gedaald is? In deze blog 8 positieve dingen die je kunt doen als je thuis moet zitten.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Wardrobe.png

1. Ruim je kledingkast op

Nederlandse kledingkasten zitten nog altijd overvol, dat terwijl we een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer dragen. Dit kan zeker anders en zal je een heerlijk opgeruimd gevoel geven. Duik daarom je kledingkast eens in en kijk kritisch naar elk kledingstuk dat je hebt. Draag je het vaak? Maakt het je blij? Of hangt het er stiekem al een hele tijd ongedragen? Doe weg wat je toch niet meer gebruikt en maak er een ander blij mee. Verkoop je kleding bijvoorbeeld via websites als United Wardrobe, Vinted of Marktplaats of ruil het op een kledingruil. Als de kleding -in jouw ogen- niks meer waard is, kun je het in de textielcontainer gooien. Zo worden de stukken weer hergebruikt.

2. Stek je plantjes

Ga voor groene vingers! Planten kun je over het algemeen heel eenvoudig stekken. In plaats van telkens nieuwe plantjes kopen in tuincentra, kun je je eigen planten ook gewoon vermeervoudigen. Het internet staat vol met stek instructies. Is het je gelukt nieuwe plantjes te laten groeien? Ruil deze dan met vrienden en creëer een gezellige urban jungle zonder onnodige CO2 uitstoot.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/08/hoe-jouw-kleding-bijdraagt-aan-de-plastic-soep-1.png

3. Kijk duurzame docu’s

Ineens een avondje op de bank in plaats van op je sportclub? Kruip lekker onder een dekentje en duik in de wereld van duurzame documentaires. Netflix staat vol met inspirerende en vaak schockerende documentaires over allerlei verschillende onderwerpen. Een paar van onze favorieten zijn ‘A Plastic Ocean’ over het plastic probleem, ‘The True Cost’ over de kledingindustrie en ‘Before The Flood’ waar Leonardo DiCaprio de gevolgen van klimaatverandering in beeld brengt.

4. Wandel in de natuur

Een van de meest virusvrije plekken op dit moment is de natuur. Heb je plots een hele middag vrij? Duik eens lekker het bos in of maak een lange wandeling door de Veluwe. Kom hiermee weer wat dichter bij de natuur en zie hoe zij zich voorbereid op aankomende lente.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/03/thuis-zitten.png

5. Ontdek groene podcasts

Deze is te combineren met voorgaande tip. Er zijn ontzettend veel leuke podcasts over duurzaamheid te vinden. Deze hebben vaak een ontzettend positieve insteek, heerlijk om naar te luisteren. Verwen jezelf met fijne verhalen, goede tips en andere inspirerende woorden. Onze favoriet? ‘Het groene hart‘ van Growthinkers waar Jelle Derckx allerlei boeiende gasten interviewt over hun groene hart.

6. Maak je tuin lente-proof

Nu het voorjaar eraan komt kunnen we weer lekker los in de tuin. Maak van je tuin niet alleen een fijne plek voor jezelf, maar ook voor de natuur. Ook buitenplanten kun je makkelijk stekken. Haal uit de tuin wat je niet meer nodig vindt en geef dit aan vrienden die nog planten nodig hebben. Maak je eigen vogelhuisjes of creëer een eigen moestuin. Meer lokaal dan groenten uit eigen tuin bestaat niet!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/03/thuis-zitten1.png

7. Go plogging

Elk jaar belandt er 50 miljoen kilo huishoudelijk restafval op straat. Dit wordt niet of nauwelijks afgebroken en blijft zo voor altijd in de natuur. Tijd om het milieu een handje te helpen en het zwerfafval uit het groen te halen. Een leuke manier hiervoor is plogging. Inmiddels in Scandinavië al heel normaal: hardlopend zwerfafval rapen. Neem een zak mee en ga de combinatie van hardlopen en opruimen aan. Goed voor jezelf én de natuur!

8. Maak je voorraad op

Als laatst willen we graag meegeven niet te gaan hamsteren. Op dit moment zijn de schappen van supermarkten bijna helemaal leeg. Nergens voor nodig! Kijk eerst eens kritisch naar je eigen voorraad. Eet je vriezer deze week eens helemaal leeg en kijk goed welke producten aan het eind van hun houdbaarheidsdatum komen. Ga zo met een fris gevoel het voorjaar in en verspil hiermee geen voedsel.