DuurzaamheidEen duurzame inrichting: het eindresultaat - Mañana Nijmegen

februari 20, 2020

Tweedehands: een duurzame inrichting van een nieuwe woning

Inmiddels een week of 6 geleden deelden we al een blog over een huis vol Marktplaats. Mañana’s Marleen is onlangs verhuisd naar een nieuwe woning, waar een duurzame inrichting natuurlijk niet kan missen. Daarvoor bood tweedehands haar de oplossing. Een duurzame keuze, een betaalbare keuze en een dankbare keuze (want geloof ons: naderhand ben je misschien nog wel veel blijer met al je aanwinsten)!

In deze blog delen we het eindresultaat van de zoektocht naar een tweedehands, duurzame inrichting. Deel 1 gemist? Je leest hem hier.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/Woonk2.png

De woonkamer

Het verhuizen van een 60 vierkante meter appartement naar een 150 vierkante meter huis, zorgt er niet alleen voor dat je niet genoeg spullen hebt om alle opbergplekken te vullen (heerlijk!). Dit zorgt er ook voor dat je meubels die voorheen qua grootte perfect waren, nu simpelweg te klein zijn en in het niet vallen in de ruimte die de duurzame woning biedt. Als eerste lichten we uit: de woonkamer. De woonkamer bestaat uit twee delen: het tv-gedeelte (foto hieronder) en een heerlijke schommelstoel (foto links) om bijvoorbeeld een boekje in te lezen. Wat is er nu precies tweedehands van deze duurzame inrichting en wat niet?

Het schommelstoel/leeshoekje is zo fijn en licht! De lampen die je nog net ziet waren in onze vorige woning onze eettafellampen. Die hebben nu een nieuwe functie: de woonkamer van sfeerlicht voorzien (ze zijn dimbaar) en licht bieden bij het lezen van een boek. In dit hoekje is relatief gezien het minste tweedehands. Alleen de schommelstoel hebben we van Marktplaats, de rest hadden we al of hebben we nieuw gekregen. Na lang twijfelen over een echte Eames-schommelstoel hebben we uiteindelijk toch de knoop doorgehakt dat we het geld er simpelweg niet voor over hebben. Een vraag die we onszelf veelvuldig bij het kiezen van inrichting stelden was: “Wat is het nut dat dit item biedt?”. Door onszelf deze vraag continu te blijven stellen, voorkwamen we dat we meubels kochten die wee eigenlijk niet eens nodig hadden én stelden we onszelf op scherp als we zouden lijken te zwichten voor items die eigenlijk gewoon belachelijk duur zijn. Een schommelstoel dus, van hout, van Marktplaats (onze favoriete website voor tweedehands duurzame inrichting). We hebben hem nog een nieuw likje verf (Amazona ecoverf – aanrader!) gegeven en klaar!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/Woonk1.png

Het tv-gedeelte

Dit gedeelte zou bijna niet het tv-gedeelte hebben kunnen heten. Het overleg liep nog even tussen mij en mijn vriend of we wel een tv wilden hebben als onderdeel van onze duurzame inrichting. Uiteindelijk onze oude tv gewoon meegenomen en zoals je ziet: hij staat. Dus… het tv-gedeelte. Veel van wat je ziet op deze foto is tweedehands. We nemen je mee:

  • Het tv-meubel is eigenlijk een verhaal op zich. Met een Volkswagen T3 uit 1981 begon de reis, om uiteindelijk deze na een kilometer of 15 te verruilen voor een gehuurde verhuisbus. Helemaal naar Zuid-Limburg, Brunssum om precies te zijn, 2 uur rijden met een bus die maximaal 100 km/uur mag. Samen met een vriendinnetje op pad. Eenmaal aangekomen bleek het tv-meubel het gewicht te hebben van een olifant, maar ook dit sloeg ons niet uit het veld. Tv-meubel de bus in. ‘s Avonds mijn vriend en zijn broer het tv-meubel met pijn en moeite weer de bus uitgekregen om zelfs wat muren te beschadigen. Maar hey – een tv-meubel hadden we. Afijn, aanvankelijk was het tv-meubel voorzien van een hoogglans laklaag en een donkergrijze toplaag. Dat paste niet bij onze wensen, dus ook het tv-meubel kreeg een likje Amazona eco-verf.
  • Het vloerkleed. Voor de kenners: een echte Ikea. Ondanks dat Ikea nieuw natuurlijk niet duur is, en je bij Ikea enorm lang kunt retourneren, zul je je verbazen hoe vaak mensen een Ikea-item op Marktplaats hebben staan. Zo ook dit vloerkleed, van Arnhem-Zuid naar Nijmegen-Noord.
  • De televisie. Gaat al een aantal rondes mee. Zo’n 18 jaar geleden begon deze televisie in de woning van mijn ouders als superluxe megaplatte flatscreen. Tegenwoordig lachen mensen ons uit, maar wij zien het probleem er niet van in. Hij is vele malen platter dan de tv-kasten die we nog hebben gekend en hij doet het nog! Hij ging met mij mee toen ik ging studeren en is altijd bij mij gebleven. Op de volumeknop na werkt hij perfect en hij staat prima in onze duurzame inrichting. Dus waarom weg doen?
  • De Van Gogh-Ixxi vonden we ook op Marktplaats. Niet wetende wat we nu precies op de muur wilden hebben, heb ik op Marktplaats wat zoekmeldingen aangezet. Een daarvan was voor een Ixxi. Toen we deze zagen wisten we het: dit is het! Aanvankelijk vonden we hem in Noord-Nederland ergens, maar ons geluk was dat de zoon van deze mensen in Lent woonde. Vlakbij dus!
  • De salontafel kwamen we per toeval tegen. Niet op zoek zijnde naar een glanzen salontafel, werden we echter verliefd op het onderstel. De combinatie bleek uiteindelijk perfect in onze woning.
  • De stoere ecolederen bank (gemaakt van snijresten) vonden we op Marktplaats in Arnhem-centrum
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/Eet1.png

Het eetgedeelte

Dit eetgedeelte, daar worden we ronduit gelukkig van (net zoals van de rest). In deel 1 vertelden we je al dat we de eettafel van Nederlandse meubelatelier Studio Henk hebben. Niet tweedehands, wel gered van de afvalstapel. Het houten blad was namelijk krom getrokken en had een doffe vlek op de bovenzijde. Het blad hebben we uiteindelijk ruim 8 maanden vlak op de grond gelegd en nu is hij bijna helemaal rechtgetrokken (er zit nog een minimale kromming in). De doffe vlek hebben we simpelweg voorzien van een nieuwe laag olie en ook die is als sneeuw voor de zon verdwenen.

De kast, die voorheen donkerbruin was, hebben we overgenomen van mijn ouders. Na de kast een kleurtje te hebben gegeven (Florian van Fairf) paste deze perfect bij onze wensen. Dan de eettafelstoelen: dit was een zoektocht op zich. Elke stoel komt van een ander adres, dus na enkele maanden hadden we alle zes de stoelen, zoals we ze wilde hebben. De een was bruin, de ander zwart. De een beschadigd, de ander zag eruit als nieuw. Dus even schuren en een fris laagje verf maakte het tot dit eindresultaat. En daar zijn we blij mee!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/Bed.png

De slaapkamer

De slaapkamer was eigenlijk één van de ruimtes die niet op onze prioriteitenlijst stond voor het vernieuwen van de duurzame inrichting. Een nieuw bed al helemaal niet. Maar na al dat tweedehands shoppen bleken we nog budget te hebben voor het upgraden van de slaapkamer. De nachtkastjes zijn na een reis van de ouders van Birgit, naar Birgit zelf uiteindelijk bij ons terecht gekomen en ze staan perfect op onze nieuwe slaapkamer. Het vloerkleed hebben we ook op Marktplaats gevonden. De kwaliteit is echt subliem, we haalden hem op in Arnhem-Oost.

Ook de slaapkamerlamp hebben we op Marktplaats gevonden. Helemaal in Amsterdam, maar het toeval bleek dat mijn vriend die week in Amsterdam moest werken. De perfecte combinatie dus! Ten slotte het bed: wat je niet kunt zien zijn onze handverstelbare Auping spiraalbodems. Vele mensen die erover te spreken waren, dus wij gingen op onderzoek uit. Nieuw vinden we ze echt veel te duur, dus tweedehands bleek ook hierin een perfecte oplossing. We kozen voor handverstelbaar, omdat we niet verwachten het vaak te gebruiken. En een stekkertje meer of minder kan nogal verschil maken op de energierekening. De ombouw en de matrassen hebben we uiteindelijk wel nieuw gekocht. Maar verder is alles wat je ziet tweedehands. De verf op de muur is trouwens van Fairf – samen met Amazona Ecoverf de ideale verf voor jouw duurzame woning!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/Bed2.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/zolder.png

Verder...

Op de zolder van onze duurzame woning hebben we een logeerkamer gerealiseerd. Ons oude bed staat er perfect. Naast deze hebben we ook een 1-persoons logeerbed: het bed van mijn vriend toen hij nog maar 5 jaar oud was! De posters op de muur hingen eerst aan de muur bij een vriendin, zij was er op uit gekeken – bij ons staan ze prachtig!

Ook hebben we op zolder een soort van chill-plek gecreëerd: een slaapbank met een tweedehands vloerkleed en ons oude salontafeltje. Aangevuld met de beamer die mijn ouders niet meer gebruiken en een tweedehands Google Chromecast maakt dit de perfecte (wo)man cave!

Daarnaast vind je in onze duurzame woning vele tweedehands bloem- en plantenpotten, vazen, glazen, bordjes, accessoires, bestek en kookgerei. Gescoord in de lokale kringloopwinkel, op Marktplaats of via-via. Hoe kom jij aan jouw (tweedehands) interieur?