DuurzaamheidSamenwerkingenDe zoektocht naar duurzame herbruikbare maaltijdbakjes - Mañana Nijmegen

februari 10, 2020

De zoektocht naar duurzame herbruikbare maaltijdbakjes

Mei 2019 ontstond bij ons het idee duurzame afhaalmaaltijden aan te gaan bieden. Het stoorde ons ontzettend dat het afhalen van een gezonde, eerlijke maaltijd nauwelijks mogelijk is en er standaard een heleboel wegwerp plastic omheen komt. We wilden afhaalmaaltijden die op alle vlakken duurzaam zijn. Vegetarisch of helemaal veganistisch, bereid met lokale, seizoensgebonden en eerlijke producten én vrij van wegwerpverpakkingen. Dit laatste bleek niet zomaar gepiept, dus gingen we de uitdaging aan om een goed alternatief voor het wegwerpbakje te vinden. De zoektocht naar duurzame herbruikbare maaltijdbakjes was begonnen!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/De-zoektocht-naar-duurzame-herbruikbare-bakjes-2.png

Zoeken naar duurzaam materiaal

Welk materiaal is nou geschikt om oneindig te hergebruiken maar ook duurzaam in zijn productie? En wat kan tegelijkertijd goed schoongemaakt en opgewarmd worden? In eerste instantie dachten we aan natuurlijk materiaal. Soorten als bamboe of suikerriet leken ons prachtig om mee te werken, maar helaas kunnen ze niet hergebruikt worden. Willen we alsnog met een wegwerpproduct werken? Nee, absoluut niet. In onze zoektocht kwamen we ook RVS tegen. Die toffe RVS voedselcontainers leken ons wel wat. Maar ook bleken deze veel nadelen te hebben. RVS is niet te verwarmen in bijvoorbeeld de oven of magnetron, laat de maaltijd snel afkoelen en is zeer kostbaar. Niet geschikt als herbruikbaar maaltijdbakje.

Toen we steeds meer naar een duurzame plastic variant neigden, namen we contact op met de Plastic Soup Foundation. De PSF raadde ons af om gebruik te maken van plastic gezien hun strijd tegen dit materiaal. Begrijpelijk, maar kunnen we plastic niet op een andere manier gebruiken? Zonder weg te gooien? Gelukkig was daar The LCA Centre, gespecialiseerd in wetenschappelijk onderzoek naar de milieu-impact van verpakkingen. In hun eigen lab doen ze onderzoek en weten ze als de beste welke verpakking het meest duurzaam is. Dankzij hen kwamen we voor het eerst in aanmerking met PP, oftewel polypropyleen. Al snel bleek dit het perfecte materiaal voor onze herbruikbare maaltijdbakjes.

Wat is polypropyleen?

PP staat voor polypropeen of polypropyleen en is een vrijwel onbreekbaar plastic. Het materiaal heeft een hoge temperatuurbestendigheid, is bestendig tegen bacteriegroei en zuren en is stevig. Na verhitting kan polypropyleen elke vorm aannemen waardoor het voor veel verschillende doeleinden ingezet kan worden. PP is volledig recyclebaar en het proces is relatief eenvoudig. Nog een fijne eigenschap: PP is voedselveilig en één van de meest gebruikte kunststofsoorten voor voedselcontact producten. Dit komt onder andere vanwege zijn hittebestendigheid, maar ook doordat het BPA vrij is. Hierdoor is PP niet schadelijk voor de gezondheid van de mens.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/De-zoektocht-naar-duurzame-herbruikbare-bakjes-1.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/De-zoektocht-naar-duurzame-herbruikbare-bakjes.png

Herbruikbare Mañana bakjes

In samenwerking met Paardekoper Packnowledgy vonden we het perfecte alternatief voor de wegwerp bakjes die normaal bij afhaalmaaltijden gebruikt worden. Een maaltijdbakje van polypropyleen bleek de duurzame en circulaire oplossing in de strijd tegen wegwerp-plastic.

De herbruikbare Mañana maaltijdbakjes (powered by Paardekooper Packnowledgy) zijn gemaakt van 100% polypropyleen, kunnen wel 500 keer gebruikt worden, zijn vaatwasser- en magnetronbestendig, veilig om uit te eten, hersluitbaar en hartstikke stevig. Win-win!

En nu?

Vanaf nu (februari 2020) kun je dus bij het bestellen van een afhaalmaaltijd bij Mañana Nijmegen gebruik maken van een duurzaam, herbruikbaar statiegeldbakje. De eenmalige kosten die je betaalt zijn een borg bij het gebruik van het bakje.

Hoe werkt het precies?
Klik bij je bestelling aan dat je gebruik wilt maken van een herbruikbaar Mañana bakje en betaal €8,50 statiegeld. Bij een eerste keer bestellen ontvang je je maaltijd in een duurzaam bakje. Bij een volgende keer bestellen kun je dit bakje schoon retourneren. Je ontvangt je bestelde maaltijd direct weer in een nieuw bakje. Bakje(s) ingeleverd en wens je er geen gebruik meer van te maken? Dan krijg je het statiegeld teruggestort op je rekening.

Bied jij ook afhaalmaaltijden aan en ben je geïnteresseerd in deze duurzame oplossing in de strijd tegen wegwerp-plastic? Neem dan even contact met ons op!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/02/De-zoektocht-naar-duurzame-herbruikbare-maaltijdbakjes.png