DuurzaamheidTips voor zero waste verzorging - Mañana Nijmegen

februari 3, 2020

Tips voor zero waste verzorging

De inspiratie voor deze blog kwam vanuit Marleen haar time of the month. Nu ze aan het verhuizen is liggen er enkele producten bovenop de verhuisstapel, zodat ze deze zeker niet uit het oog verliest. Welke dat zijn en welke andere tips voor zero waste verzorging we hebben vertellen we je in deze blog…

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Skincare.png

Gezichts- en lichaamsverzorging

Gezichtsverzorging is zeker in deze periode heel belangrijk. Je merkt het aan je huid: de kou, het gure weer en de wind hebben hun invloed. Droge plekken op een kwetsbare huid als gevolg. Ik ben hier extra gevoelig voor: rode vlekjes, schrale plekjes en bultjes zijn voor haar vaste kost tijdens de maanden met een r. Het geen wat helpt? Kokosolie en veel een beetje. Een weckpot met kokosolie heeft inmiddels een vaste plaats in mijn badkamer, want niet enkel voor droge plekjes is deze plantaardige olie goed.

Gezichtsreiniger
‘s Avonds je make-up eraf halen met make-up doekjes of wegwerpwatjes met chemische reinigingsmelk… Dat neemt je huid en de aarde je niet in dank af. Make-up staat erom bekend week te worden door bijkomstigheid van olie. Kokosolie is hiervoor ideaal en het voedt je huid ook nog! Smeer een beetje kokosolie op een (uitwasbaar) watje of washandje dat een beetje vochtig is. Wrijf hiermee over je gezicht tot alle make-up eraf is. Indien nodig spoel je je watje/washandje tussendoor uit en doe je er nog een beetje kokosolie op.

Oh en die washandjes zijn sowieso toch wel heel passend voor een zero waste verzorging. Skip een douchebeurt en bespaar daarmee tientallen liters water – gebruik in plaats daarvan een washandje met jouw favoriete soap bar om jezelf weer okselfris te maken. Werkt perfect!

Nachtcreme
Een droge/gevoelige huid? Smeer na het reinigen van je gezicht een dikke laag kokosolie op jouw gezicht (en lichaam!). De volgende dag wordt je wakker met een gehydrateerde huid.

Dagcreme
Ook hiervoor gebruik ik kokosolie. Vind je een glimmend gezicht storend? Smeer dan enkel kokosolie op de droogste plekken. Laat even intrekken en gebruik je normale dagcreme en begin je make-up routine.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Towels.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Safetyrazor.png

Scheren
Helemaal zero waste scheren is lastig, maar de optie die er het dichtstbij in de buurt komt is de safety razor. Dit prachtige houdertje heeft een super scherp blade dat je kunt vervangen. Dit blad is enkel van rvs, en dat is goed recyclebaar. Vervang je scheerschuim tenslotte voor een good old blok scheerzeep mét opakwast en you are ready to scheer! Maar wees voorzichtig: dit mes is superscherp. Ik heb sinds enkele maanden zo’n safety razor (van het merk Rockwell) en in het begin is dat toch een beetje wennen. Maar no worries: na enkele keren krijg je de smaak te pakken en weet je een beetje wat het mesje en je huid kan lijden.

Droge benen na het scheren?
Ook je lichaam wordt blij van een flinke dot kokosolie. Smeer bijvoorbeeld je benen na het scheren royaal in met kokosolie en laat goed intrekken.

Kokosolie verpakkingsvrij inkopen? Bij sommige Ekoplaza’s kun je kokosolie tappen!

Hoofd, tanden en oksels

Hoofd
Ik zie het steeds vaker voorbij komen en dat maakt me blij: shampoo bars! Een echte aanrader voor als je jouw badkamer wil ontdoen van al die plastic shampoo- en conditionerflessen.
Zelf gebruik ik de Bergamot Shampoo Bar van HappySoaps. Het fijne van deze bar is dat hij, behalve dat hij geen verpakking heeft, ook geen dierlijke producten bevat (vegan!), geen sls en parabenen in zich heeft en geen palmolie bevat. Daarnaast is deze shampoo bar dierproefvrij en anti roos! Ideaal als je het mij vraagt.

Heb je van jezelf droger haar? Er zijn tegenwoordig steeds meer conditioner bars verkrijgbaar die jouw droge(re) haar net die hydraterende boost geeft.

Tanden
Ook in deze categorie zie ik steeds vaker de zero waste variant voorbij komen: een bamboe tandenborstel in plaats van die van plastic. Zelf gebruik ik de bamboe tandenborstel van Hydrophil. De tandenborstel bevalt erg goed: de haren (van plantaardig nylon) zijn stevig en vallen niet snel uit. Behalve dat ik fan ben van de 100% biologisch afbreekbare tandenborstel ben ik ook fan van het merk. Zo produceren ze alles volledig plantaardig (vegan!), verpakken ze hun producten in gerecycled karton, verven ze natuurlijk, zijn ze waterneutraal én gaat 10% van hun winst naar het Viva con Agua (leven met water) project.

Als kers op de taart, als tandpasta op jouw borstel heb ik nog enkele tips voor een zero waste variant van tandpasta:

 • Maak je tandpasta zelf, bijvoorbeeld met dit recept
 • Kies voor denttabs, ook handig voor op reis
 • Ga voor tandpasta in een (glazen) potje, geen plastic – hergebruik je potje!
 • Deze tandpasta van The Humble Co kregen we geadviseerd van een mondhygiëniste gezien de juiste hoeveelheid fluoride. Een belangrijk ingrediënt om je gebit goed te beschermen, maar die vaak bij natuurlijke tandpasta’s ontbreekt. Helaas niet plasticvrij, maar verder een prachtig duurzaam en natuurlijk merk. Wij gaan hem uitproberen!
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Toothbrush.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Armpit.png

Oksels
Met dit koude winterweer vallen de geurende oksels wel mee, maar in de zomer is een goeie deodorant wel heel prettig. Drie jaar geleden begon mijn zoektocht naar een prettige zero waste deodorant. Verschillende merken, homemade recepten en stinkoksels verder heb ik sinds een jaar of twee mijn match gevonden. Ieders oksels en zweetgeurtjes zijn anders, niet elke less waste deodorant hoeft daarom voor jou te werken. Mijn advies: probeer een hoop uit en accepteer even het feit dat je wat vaker die washand door je oksel moet halen. Geloof me: it’s worth it.

Degene die ik geprobeerd heb zijn:

 • Zelfgemaakte deo met het recept voor zelfgemaakte zero waste deodorant van Het Zero Waste Project.
  Deze werkte voor mij helaas niet zo goed, maar ik heb wel een aantal succesverhalen hierover gehoord. Het proberen waard dus!
 • De deodorant van Nuud
  Deze vegan deodorant met een verpakking gemaakt van suikerriet is tof, ik ben fan (je vindt me zelfs in één van hun promovideo’s, spot jij me?!). Maar ondanks dat de deodorant van Nuud in het begin perfect zijn werk deed, leek het naar verloop van tijd voor mij toch minder goed te werken. Uiteindelijk ben ik daarom mijn zoektocht verder gaan vervolgen naar…
 • …de deo van Loveli
  Deze werd me aangeraden door een vriendin, dus snel een stickie in huis gehaald… Deze deodorant bevat geen aluminium (lees hier waarom je dit wil) en is helemaal natuurlijk. Het enige wat ik jammer vind is dat hun verpakking van plastic is, maar in ieder geval het proberen waard in mijn zoektocht naar betere opties voor aarde, lichaam en stank. Ook deze leek in het begin wel wat te doen voor me, maar uiteindelijk kwam ik weer uit met klotsende oksels. Op naar de volgende…
 • …de deodorant van Do2
  De aluinstick van Do2 werd me aangeraden door een huisgenootje, ook die kwam snel mijn huis in. En deze werkte voor mij echt heel goed. Ook over langere periode deed ie echt zijn werk. In het begin was het even wennen voor mijn lichaam, maar na het afkicken van chemische deo’s was deze aluinstick echt een uitkomst. Aluin is van nature antibacterieel en aangezien zweet gaat ruiken door een overschot aan bacteriën… Lees een volledigere uitleg over aluin hier. Het enige nadeel bij de deo van Do2 was de plastic verpakking, en nadat ik de deo een keer liet vallen was mijn aluinstick én de plastic verpakking in duizend kleine stukjes. Dit was hem dus ook nog net niet helemaal.
 • De verlossing: de aluinstick van Biork
  De aluinstick werkte voor mij, een blijvertje dus! De verpakking was voor mij echter nog een waar winst te behalen viel. En daar kwam de aluinstick van Biork voor mij met het antwoord. Deze aluinstick zit namelijk in een omhulsel van duurzaam geproduceerd kurk afkomstig uit de Portugese kurkeik en is daarmee 100% biologisch afbreekbaar. Ook is je stick daarmee beschermd tegen vuil en stoten (en kapot vallen dus). Als toevoeging laat de aluinstick geen witte vlekken achter op kleding en is die 100% vegan, vrij van parfum en plastics, hypoallergeen en nooit op dieren getest. Dit in combinatie met het feit dat deze deo écht werkt voor mij maakt dit voor mij de perfecte oplossing voor less waste stankvrije oksels. Ik kocht hem hier.
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Biork.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Menstruatiecup.png

Menstruatie

Eén van de grootste kostenposten op het gebied van verzorging is voor de menstruerende mensen onder ons toch wel het materieel om al dat bloed op te vangen. Gelukkig heb ik enkele jaren geleden toffe opties ontdekt die een menstruatie (vele malen) betaalbaarder én zero waste maakt.

Menstruatiecup
De veelal bekende is de menstruatiecup. Ik heb na het laten verwijderen van mijn spiraal gekozen voor de sportcup van MeLuna. In het begin vond ik het nog aardig spannend. Ik wist niet hoe die cup nu echt ‘erin’ moest, en hoe wist ik nu of ie dan wel goed zat? Na een aantal faalmomenten (lees: doorlekken tot de max) kon ik de cup wel het huis uit gooien. Ik kwam er uiteindelijk achter dat de manier van inbrengen die voor de ene werkt, voor de ander juist niet hoeft te werken. Dus heb ik na het bekijken van nog een paar instructievideo’s nog een poging gedaan: de methode waarmee je een 7 vouwt van je cup werkte voor mij.

Maandverband
Ben je meer een maandverbandpersoon? Of vind je het, net als ik, fijn om ‘s nachts gebruik te maken van maandverband? Ook deze is prima te vervangen met een zero waste optie: wasbaar maandverband! Het is misschien even wennen, maar echt aan te raden. Fijner voor je huid, geen chemische troep op en om je schaamstreek en minder afval. Toe aan wisseling van maandverband? Gooi de gebruikte gewoon in je hete (60 graden) was, eventueel van tevoren even laten weken in een emmer. Ik gebruik zelf graag deze:

Wat zijn jouw tips voor less of zero waste verzorging?

Heb jij nog tips voor less of zero waste verzorging? We zijn benieuwd! Laat het ons weten via onze social mediakanalen of stuur ons een mailtje!

Op zoek naar less waste schoonmaaktips? Lees onze blog!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Beautycare.png