Duurzaamheid7 tips voor een duurzame wintersport - Mañana Nijmegen

januari 13, 2020

7 tips voor een duurzame wintersport

Een aantal zijn al geweest en een aantal hebben er nog een in het verschiet: wintersport! Mañana’s Birgit gaat dit jaar een weekendje naar Winterberg (lekker lokaal) en heeft in haar voorbereiding naar haar duurzame wintersport tips verzameld voor een zo duurzaam mogelijke skivakantie. Lees je mee?

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/01/Trein.png

Tip 1: Kies een duurzaam vervoersmiddel

Deze tip gaat op voor vrijwel elke vakantie, maar wist je dat je ook voor wintersport voor een duurzaam vervoersmiddel kunt kiezen? De elektrische auto is een optie, maar wat nog veel duurzamer is is het delen van vervoer: kies dus eens voor de bus of de trein. Wij geven je enkele opties.

De Alpen express
Deze wintersporttrein brengt je van een Nederlands treinstation (of België, Köln of Londen) dichtbij jou naar verschillende wintersportbestemmingen in Oostenrijk. Super duurzaam, enorm relaxed én je kunt al jouw skiroutes al uitstippelen voor je er bent.

Thalys Sneeuw
Net als de gewone Thalys brengt deze speciale wintersportvariant je, zonder overstap, naar verschillende Franse skigebieden. Denk bijvoorbeeld aan Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime-la-Plagne, Landry of Bourg-Saint-Maurice. Ideaal voor een duurzame wintersport, toch?!

Flixbus
Wij hebben ze al regelmatig zien rijden, de tourbussen van Flixbus. Voor zeer betaalbare prijzen kun je naar vrijwel elke bestemming in Europa – ook je wintersportbestemming. Het duurt wat langer dan de trein, maar bij een krap budget is dit ideaal! 

Nightjet
Deze (aldus de naam doet vermoeden) nachttrein brengt je naar de luxe skigebieden van Zwitserland. Je verliest zo min mogelijk van je kostbare ski-tijd, omdat je ‘s nachts reist en een lekker ontbijtje is inbegrepen!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/01/Kleding.png

Tip 2: Winterkleding zonder extra uitstoot

Er zijn steeds meer toffe kledingmerken die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Zo ook op het gebied van winter(sport)kleding. Ondanks dat je vaak tien(tallen) jaren met een skipak kunt doen (tenzij je elk jaar in de nieuwste mode de piste af wil), is het goed om bij je volgende aankoop ook de factor duurzaamheid in afweging te nemen. Het merk Pyua is voorloper hierin. Zij maken zoals zij zelf zeggen ecocorrecte winterkleding. Hun kleding wordt op duurzame wijze geproduceerd en getransporteerd. Merken zoals Patagonia en Vaude gaan nog een stapje verder en doneren een deel van hun omzet aan milieuorganisaties. Patagonia zet ook aan tot consuminderen met hun marketingcampagne: “don’t buy this jacket”.

Tip 3: Boek een groene accommodatie

Overal ter wereld zijn er wel groene alternatieven voor overnachtingsaccommodaties. Deze vind je onder de termen ecohotel, biohotel, biolodge, ecolodge et cetera. Met name Oostenrijk scoort hoog op de hoeveelheid groene accommodaties. Je kunt er zelfs op toffe biologische boerderijen overnachten, maar groene luxe in eco vijfsterrenhotels is ook een optie. Benieuwd? Kijk eens op austria.info

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/01/Lagseizoen.png

Tip 4: Ga buiten het hoogseizoen

Op wintersport in het laagseizoen is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor de natuur. Het skigebied krijgt het namelijk flink te verduren tijdens het hoogseizoen. Een betere verspreiding van toerisme zorgt voor meer rust in het gebied. Minder heftige pieken qua energiegebruik, maar ook minder beschadigingen van de natuur. Een win-win situatie!

Tip 5: Kies een diervriendelijk wintersportgebied

Die mooie geprepareerde pistes lijken er elk jaar weer mooi bij te liggen. Maar zoals je je wellicht kunt indenken moeten voor al die gezellige skiërs en snowboarders een heleboel dieren plaats maken. De bossen langs de pistes zijn helaas vaak niet voldoende voor de wilde dieren: door de duidelijke afgrenzing van bos en piste steken ze pistes niet meer over en blijven ze op één plek. Gelukkig zijn er skigebieden die inspelen op dit probleem door eilandjes van hout, turf en begroeiing te maken op de pistes. Zo kunnen dieren en wintersportlievende mensen nog steeds gebruikmaken van de ruimte. Een stap in de goede richting voor een duurzame wintersport wat ons betreft.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2020/01/Hoogte.png

Tip 6: Kies een gebied op hoogte

Hoe hoger jouw (ski)gebied ligt, hoe groter de kans dat het er sneeuwt. Natuurlijk gevallen sneeuw in jouw wintersportgebied levert een enorme grondstof-, water- en stroombesparing op. Deze besparing draagt direct bij aan een betere leefomgeving en een beter milieu. Dus: lekker de hoogte in!

Tip 7: Hou de pistes schoon

Eenmaal in jouw favoriete gebied na een ontspannen treinreis naar het ecohotel in jouw milieuvriendelijke wintersportkleding? Laat dan zeker geen zakjes, bakjes, zakdoekjes of etenswaar slingeren op de piste. Dit is slecht voor het milieu, de leefomgeving voor de wilde dieren en de dieren zelf. Ook off-piste skiën is niet goed voor de leefomgeving. Misschien wat saai – maar door on-piste te blijven hou je enorm veel rekening met de lokale flora en fauna en ga je niet aan de haal met bodemleven van jouw favoriete wintersportregio. De moeite waard, toch?!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/deur.png

Blijf je thuis?

Kijk dan eens of je bijvoorbeeld thuis kunt verduurzamen! Wij schreven enkele blogs om je te helpen: