DuurzaamheidEen duurzame woning vol tweedehands (deel 1) - Mañana Nijmegen

januari 6, 2020

Een huis vol Marktplaats

Zoals jullie in eerdere blogs hebben kunnen lezen heeft Mañana’s Marleen onlangs de sleutel van haar duurzame woning gekregen. In deze blog deelt ze de zoektocht naar een duurzame inrichting.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Triftshop2.png

Tweedehands meuk

De inspiratie voor deze blog kwam uit een kleine frustratie. Al meerdere malen is de opmerking met de volgende strekking gemaakt:

“Heb je een nieuw huis, dan prop je het vol met tweedehands meuk van Marktplaats“.

Een deel hiervan klopt zeker. Ik heb een nieuw huis gekocht, waarvoor we de meeste nieuwe meubels via Marktplaats gekocht hebben. Maar dat het meuk is… Nee, dat klopt zeker niet.

Van klein naar groot

We verhuizen deze maand van een 60 m² appartement met 1 slaapkamer naar een huis van 150+ m² met vier slaapkamers, flinke garage en tuin. De meubels van ons appartement zouden als poppenkastitems teniet gaan in de ruimte van onze nieuwe duurzame woning. Tijd voor een nieuwe inrichting. Maar toch zat me daar iets dwars: met eigenlijk nog zo goed als nieuwe meubels, wilde ik niet bijdragen aan overconsumptie door weer gloednieuwe meubels bij te kopen. Na met mijn vriend wat stijl- en kleurkeuzes te maken hebben we een jaar(!) voordat ons huis opgeleverd werd de zoektocht op Marktplaats gestart. Met behulp van Floorplanner konden we al een en ander intekenen, zodat we een 3D-beeld kregen van de ruimte.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Prioriteitenlijst.png

Prioriteitenlijstje

Alvorens we gingen zoeken naar (voor ons) nieuw meubilair, hebben we eerst een lijstje gemaakt. Hierop maakten we een overzicht van meubels die we graag direct in onze nieuwe duurzame woning wilden hebben staan. Meubels die iets minder prioriteit hadden wat ons betreft noteerden we uiteindelijk onderaan. Zo hadden we voor onszelf focus én lieten we ons niet zo afleiden door al het moois dat verkrijgbaar was: eerst het belangrijkste, de rest kan later altijd nog.

Tips voor Marktplaats

Het hele lijstje bevatte: eettafelstoelen, een groter tv-meubel, een grotere eettafel, een grotere bank, een extra stoel voor in de woonkamer, een grotere kast, een vrijstaande kapstok, nachtkastjes, vloerkleed (2 stuks), wanddecoratie (1 stuks), vloerlamp, hanglampen en meer.

Stapsgewijs zijn we op zoek gegaan. Nu horen we je denken: “Zit je dan de hele dag op Marktplaats te scrollen, of wat?!”. Nee, gelukkig niet. Marktplaats heeft een hele handige functie waarmee je jouw zoekopdracht kunt opslaan. Zoek op de juiste term, kies een locatie en afstand waarbinnen de advertentie op te halen is en kies voor de opties ‘Zo goed als nieuw’ en ‘Gebruikt’. Ook met je budget kun je rekening houden door de prijsrange aan te geven. Onze tip: stel de prijsrange in iets boven je budget. Vaak zetten verkopers een hogere prijs als wens bij hun advertentie dan ze er werkelijk voor willen hebben. Vraag dus altijd aan de verkopende partij wat ze er graag voor willen hebben.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Tafel.png

Niet tweedehands? Dan lokaal!

Nu, een jaar later, hebben we bijna al onze ‘oude’ meubels naar de lokale kringloopwinkel gebracht en onze ‘nieuwe’ inboedel klaarstaan om over te huizen. Het enige wat we niet tweedehands gekocht hebben is de eettafel. Ik en mijn vriend droomden van een eettafel van Studio Henk. Via een vriendin werden we geattendeerd op een sample sale van deze Nederlandse meubelontwerpstudio. We kochten er een eettafel die een deel van de lak miste, maar dat kunnen we zelf prima verhelpen door hem opnieuw in de olie te zetten. Ondanks dat nieuw kopen niet super duurzaam is, hebben we op die manier toch enigszins een steentje bijgedragen. We hebben een tafelblad van de afvalstapel gered én we hebben gekocht bij een lokale ondernemer.

Echte parels

Voor de rest is vrijwel onze hele inboedel in huis tweedehands. Een deel van Marktplaats, een deel via vrienden/familie/kennissen en een deel bij de kringloop tegen het lijf gelopen. En wat zijn we er blij mee! Stuk voor stuk prachtige meubelstukken of de potentie om weer helemaal mooi te worden. Voor het tv-meubel reed ik met een vriendin helemaal naar Zuid-Limburg (dankjewel Monique). Het gemiddelde item was gelukkig op minder dan 20 kilometer afstand van huis of werk op te halen. Maar it was all worth it! Binnenkort gaan we een deel van de meubels voorzien van een fris laagje verf.

Als je me vraagt wat de échte parels zijn… Dan is het lastig kiezen, het zijn stuk voor stuk práchtige items. Degenen die ons echter verbaasden van hoe hoog de kwaliteit nog was zijn:

  • bank uit Arnhem-centrum
  • vloerkleed uit Arnhem-oost
  • eettafelstoelen uit Groesbeek, Schaijk, Oss en Nijmegen
  • nachtkastjes uit Nijmegen
  • kapstok uit Velp (bij Arnhem)
  • IXXI uit Lent
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/deur.png

Het eindresultaat...

Benieuwd naar het eindresultaat? Hou onze blog in de gaten… Binnenkort deel 2 van deze blog met foto’s van het nieuwe tweedehands interieur in de duurzame woning van Marleen.