DuurzaamheidTips voor de feestdagen: duurzame cadeaus - Mañana Nijmegen

december 9, 2019

Tips voor de feestdagen: duurzame cadeaus

De naderende feestdagen zijn een enorme bron van inspiratie voor onze blogs. In deze blog nemen we je mee in de wereld van duurzame cadeaus. We geven je tips en hopen je daarmee de kerst op een duurzame/minimalistische door te helpen!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/lovekindness.png

Allereerst: koop alleen wat diegene écht blij maakt

Niets zo vervelend als een door jou gekocht item dat uiteindelijk op zolder belandt en nooit gebruikt wordt. Niet enkel voor de gever, maar ook voor de ontvanger kan dit eerder een last zijn dan een lust. Wij sluiten ons daarom heel graag aan bij Dennis Storm voor wat betreft zijn principe omtrent het geven van cadeaus. De meest duurzame cadeaus zijn degene die je niet hebt gegeven. Tenzij je echt weet wat iemand gelukkig maakt, is het soms zelfs beter om een jaar cadeaus te skippen en a little extra love and kindness te geven. Mocht je toch op zoek zijn naar een duurzame cadeaus – lees dan snel verder…

Categorie 1: Cadeautjes die geen spullen zijn

Een ervaring is zóveel meer waard dan een ‘ding’. Denk er bijvoorbeeld eens over na om jouw dierbaren dit jaar een ervaring te geven in plaats van spulletjes. Zorgt voor een leger huis en een ontspannen leger hoofd… En oh ja, je band wordt er waarschijnlijk ook nog eens beter van. We noemen enkele opties:

 • Wees toerist in eigen stad
  En meld je aan voor die ene stadswandeling, bezoek dat museum waarvan je dacht dat het stoffig was of ga op historische ontdekkingstocht met een gids.
 • Geef een (digitale) cursus cadeau over hun favoriete onderwerp
  Onze tips: een cursus werkgeluk, een taalcursus, een cursus zero waste living…
 • Geef jouw exemplaar van jouw favoriete life-changing boek cadeau
  Koop niet een nieuwe, maar geef dat ene exemplaar dat je kan dromen. Omdat het zoveel voor je betekend heeft en zoveel voor de ontvanger kan betekenen.
 • Boek een leuke workshop samen
  Wij zijn fan geworden van de workshops acroyoga. Lachen, gieren, brullen en spierpijn gegarandeerd. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een cursus koken, pottenbakken, broodzakken maken, (moes)tuinieren, dansen, bosbaden of schilderen!
 • Geef tickets voor de Mañana ‘Brunch in de natuur’ cadeau
  16 februari organiseren wij een plantaardige brunch in de Millinger Theetuin. Een exclusieve kans om deze mooie plek eens in de winter te bezoeken, want de rest van de winter is ie gesloten. Kaartjes kopen? Dat kan hier!
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Toeristineigenstad.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Natuur.png

Categorie 2: Duurzame cadeaus voor buiten

We zitten anno 2019 (bijna 2020!) steeds meer binnen. Onze connectie met de natuur gaat met de dag meer verloren. Terwijl diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat de natuur in/buiten zijn juist heel gezond is voor ons. Want: niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens. En hoe beter dan wanneer je dit ook nog eens kunt combineren met je gezin. We geven enkele tips:

 • Good old stoepkrijt
  Jong, oud, iedereen kent stoepkrijt en iedereen kan er wel wat mee.
 • Een wormenhuis
  Oke, klinkt vies. Maar super handig. Het helpt jouw gft-afval te verminderen, omdat je door middel van je eigen compostsysteem kunt composteren. Heb je meteen natuurlijke mest voor op je planten!
 • Tuinierset
  My tuinierset brings all the boys to the yard‘… Dit wil je toch?! Regel een schep(je), een hark, wat zaadjes, tuinhandschoenen en een gieter en groeien maar!

Categorie 3: Duurzame cadeaus die wel dingen, maar ook inspirerend zijn

Ontspullen omarmen we met liefde, maar soms is dat ene ‘ding’ een toevoeging aan je huis/leven om verder te kunnen verduurzamen. Als cadeau voor al jouw vrienden en familieleden die beginner (+) of al gevorderde (+++) duurzaamheidsgoeroes zijn hebben we deze tips:

 • Voor de huismussen: wasnoten (+)
  Deze magische bolletjes geven bij aanraking met water sepanine vrij, ideaal om jouw was mee te doen. Want minder verpakkingen, minder vervuild water, minder uitstoot door al dat vloeibare transport én minder troep in jouw kleding! Dit cadeau is voor iedereen geschikt, echter zul je wellicht merken dat de uiterste beginners hier nog wat sceptisch over zijn. Vragen als: ‘word je was wel echt schoon?’ en ‘kan ik hier ook mijn witte bloesjes mee wassen?’ zijn enkele om een antwoord op voor te bereiden.
 • Voor de werkers/studenten: een dopper (+)
  Half Nederland loopt er al mee rond, maar die éne persoon die nog altijd met plastic wegwerpflesjes water over straat gaat kan wel een zetje in de goeie richting gebruiken… Help jij diegene daarbij?
 • Voor diegene die álles wil weten: Dit is een Goede Gids van Marieke Eyskoot (+)
  Dit boek heeft voor Marleen enkele jaren terug de ogen geopend. Er zijn al zoveel duurzame initiatieven, merken en producten op de markt te verkrijgen. Marieke neemt je als lezer mee in allerlei branches: fashion, cosmetica, eten, wonen, vrije tijd en nog veel meer! Het is voor ons de bijbel in een duurzaam leven: onze oude mascara is op, we slaan het boek van Marieke open en there it is… The answer to all of our prayers
 • Voor de werkers/studenten: een Boc’n Roll broodzak (+)
  De ultieme vervanger voor een boterhamzak. Het is een soort envelop waar de boterhammen ingevouwen kunnen worden. In deze variant passen tot wel zes boterhammen!
 • Voor iedereen ;-): een cadeaubon van Mañana Nijmegen (+)
  Niks zo fijn als niet te hoeven koken, maar toch verantwoord, duurzaam en lekker te kunnen eten toch? Maak iemand blij met deze fijne cadeaubon en geef een relaxte zondagavond cadeau!
 • Voor de reeds geïnteresseerde, geen groot lap grondbezittende, groene vingers/duurzaamheidsfanaat: de Bokashi-emmer (+++)
  Superduurzaam: een composthoop. Circulair als wat, maar het stinkt ook gruwelijk. Toch is er een manier om van jouw gft-afval een volgend product te maken om jouw planten mee te voeden. De Bokashi-emmer is enkele jaren geleden in Marleens huis gekomen, toen ze nog in een appartement woonde zonder tuin. Toch wilde ze haar gft-afval niet zomaar aan de prullenbak doneren. De Bokashi-emmer was daarvoor dé oplossing. Relatief klein, handzaam, handig en je hebt (tenzij je de emmer even opent) geen last van nare geurtjes in je huis. Het mooiste? Je krijgt twee eindproducten: compost voor op je planten buiten én een fermentatiesap wat je via een kraantje kunt tappen. Dat laatste is goed als plantenvoeding voor je binnenplanten maar kan ook je gootsteen ontstoppen. Handig!
 • Voor de ‘ik was mijn haren elke dag, want ze zijn zo snel vet’: de natuurlijke shampoo bar
  Wát een uitkomst is dit… Geen joekels van plastic shampooverpakkingen, geen dikke kosten voor transport voor het voornamelijk vervoeren van water en geen troep meer in je haar. Oké, je moet even back to basic, je haar even de tijd geven. Maar als je dat doet zul je merken dat zelfs de mijn-haar-is-vet-na-een-dag-mensen hun haren minder vaak hoeven te wassen. Hoe dat komt? Iets met natuurlijke olies en huidvetten hun gang laten gaan ipv volledig wegschrobben…
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Goedegids.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Duurzamecadeaus1.png

Tips om ook met de feestdagen je afval te verminderen

Al dat inpakpapier gaat niet in de koude kleren zitten. Perfect, goed, nieuw papier dat aan flarden wordt gescheurd bij het openen van een cadeautje… Weg, de prullenbak in, het was goed om het cadeautje in te vervoeren en vaak is inpakpapier niet eens recyclebaar! Zonde als je het ons vraagt. Daarom als afsluiter van deze blogs geven we je nog enkele tips om jouw duurzame cadeaus duurzaam in te pakken!

 1. Gebruik een oude krant, superhip!
 2. Ga naar de kringloop en haal oude muziekboeken. Bladmuziek is jouw antwoord voor feestelijk inpakpapier!
 3. Gebruik een sjaal die je nooit draagt
 4. Oude tijdschriften will do
 5. Gebruik het inpakpapier van jouw vorige verjaardagscadeautje nog een keer

Je wilt je cadeautje natuurlijk wel dat beetje extra glam geven. Onze tips:

 • Wissel plakband in voor een (natuurlijk, ongekleurd) touw
 • Kleedt je cadeautje aan met lavendel, dennenappeltjes, rozemarijntakjes, kaneelstokjes, takjes hulst of een takje eucalyptus