DuurzaamheidVegan kerstdiner: tips + recepten voor een vegan kerstdiner met familie

december 2, 2019

Vegan kerstdiner: tips + recepten

December is nog maar een dag oud, maar de naderende feestdagen zijn niet te missen. Hoogstwaarschijnlijk heb jij, net als wij, al enkele niet per se vegan kerstdiners gepland staan. Bij ons is het zelfs zo uitgebreid dat we naast een Eerste en Tweede inmiddels ook een Derde Kerstdag in het leven geroepen hebben.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/12/Kerst.png

Maar wat doe je als je vegan bent? Je hele familie overtuigen om alles 100% plant-based te koken is lastig (we spreken uit ervaring). Maar om nu in je eentje allemaal andere gerechten te eten dan de rest is misschien ook niet helemaal waar het warme kerstgevoel voor staat.

Onze oplossing: zelf koken! Zo heb je wat ons betreft meteen twee (vegan) vliegen in een klap te pakken:

 1. Je weet zeker dat je plantaardig eet tijdens dat kerstdiner met de familie(s)
 2. Wie weet inspireer je nog een oom of tante om wat vaker plantaardig te eten (‘dit is onverwacht lekker‘)

In deze blog delen we recepten voor een geheel vegan kerstdiner met jou. Heb je nu meerdere kerstdiners? We horen je denken: ‘Ik ga niet dagen achtereen koken voor de hele familie’. Snappen we. Deze gerechten zijn perfect om in grote hoeveelheid in één keer te maken en een groot deel kan je zelfs al in de weken ervoor maken (ode aan de diepvries).

Voorgerecht: trio van linzen

Wij houden van makkelijk, zeker als het gaat om koken voor de hele familie. Het voorgerecht hebben wij daarom gemaakt door drie super makkelijke recepten te combineren. Dat samen met een lekkere titel op het menukaartje maakt dit voorgerecht tijdens het vegan kerstdiner een goeie plantaardige aftrap.

We maken een trio van linzen voor het vegan kerstdiner met deze toprecepten van onze favoriete blogs:

 1. Rode linzensoepglaasje
  De rode linzensoep van de Groene Meisjes is echt de bom! Als je de hoeveelheden van dit recept volgt heb je genoeg voor 12 personen. Gebruik hiervoor 12 kleine glaasjes (± 200 ml). Deze linzensoep is ideaal om ruim voor het vegan kerstdiner te bereiden, doordat je hem makkelijk in kan vriezen. Voor het recept klik hier
 2. Mini linzenburgertjes
  Het tweede component van de trio van linzen zijn mini linzenburgertjes. Voor de burgers zelf hebben we het recept van de Hippe Vegetariër gebruikt. Het speltbrood van de Hippe Vegetariër hebben we vervangen door kleine sesambolletjes uit de oven en de yoghurt is prima te vervangen door een plantaardige variant! Ook deze burgers kun je ruimschoots voor het vegan kerstdiner maken. Als je zorgt dat je ze helemaal klaar hebt (incl. bakken) kun je ze invriezen en een dag voor het vegan kerstdiner ontdooien. Bak ze vlak voor aanvang van het vegan kerstdiner nog even aan, zodat ze lekker warm en krokant zijn. Voor het recept klik hier
 3. Papadum met rode linzenhummus, vegan feta en avocado
  Als derde en laatste toevoeging op je voorgerecht hebben we een koud, maar heerlijk krokant recept voor je: papadum met rode linzenhumus van Foody.nl, afgetopt met een beetje vegan fetakruim en plakjes avocado.
  De papadums, vegan feta (deze is een aanrader!) en avocado koop je op/in de (super)markt. De rode linzenhummus kun je zelf maken. Ook deze hummus is prima in te vriezen. Ontdooi hem 36-48 uur voor je vegan kerstdiner.

Serveertip: serveer het trio van linzen op een mooie houten plank (een grote of meerdere kleinere)

Wil je nog een vierde gang toevoegen? Check dan dit heerlijk simpele recept voor een verrukkelijke spoom!

Foto: Foxilicous

Foto: Foxilicious

Hoofdgerecht: Vegetarische boeuf bourguignon met jackfruit

Kerst typeert zich vaak met een (wild)stoof, waar vaak veel vlees in zit. Maar wist je dat een vegan stoof ook heel lekker kan zijn voor tijdens je vegan kerstdiner? Wedden dat je familie niet eens het verschil proeft met deze vegan boeuf bourgignon met jackfruit?! Onze vriendin van Foxilicious heeft een heleboel vegetarische toprecepten die makkelijk om te bouwen zijn tot een vegan recept, ook deze vegetarische boeuf bourguignon. Hieronder leggen we uit hoe…

Vegan bourguignon met jackfruit
Als basis gebruiken we het recept voor een vegetarische boeuf bourguignon van Foxilicious. Foxilicious heeft voor dit recept als koolhydraatelement gekozen voor aardappelpuree. Ben je geen fan van aardappelpuree? Dan is dit ook heerlijk met rijst of lekker dippen met huisgemaakte frieten! Ga je wel voor de aardappelpuree? Dan vraagt het recept van Foxilicious om enkele kleine aanpassingen:

 • Vervang de halfvolle melk door een plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk
 • Vervang de roomboter door een plantaardige boter, bijvoorbeeld deze

Wederom is ook dit een goed recept (op de aardappelpuree na) om ruim van te voren te koken, in te vriezen en vlak voor je vegan kerstdiner te ontdooien. Voor het recept klik hier

Nagerecht: Vegan Banoffee Pie

Om heel eerlijk te zijn: Birgit en ik (Marleen) zijn allebei geen toetjesmensen. Wij houden meer van hartig dan van zoet. Het zoeken naar een goed vegan kerstdessert recept was dan ook het meest lastige. Maarrrr.. We hebben er één gevonden van vegan keukenprinses Lisa Goes Vegan!

Christmas banoffee pie
Als we Lisa mogen geloven (en dat doen we) is dit één van de lekkerste taarten die ze ooit heeft gemaakt. Wij zijn om! Het fijnste? Deze taart is niet alleen 100% plantaardig, maar ook nog eens een stuk gezonder dan een niet vegan variant! Een top afsluiter dus voor jouw vegan kerstdiner. Voor het recept klik hier…

Fijne feestdagen

Fijne feestdagen!

Ook voor ons staat de kerstperiode in het teken van samenzijn met familie en vrienden. Daarom zijn we zondag 22 en zondag 29 december gesloten. Tot en met zondag 15 december kun je nog elke zondag een vegetarische of zelfs vegan maaltijd (verpakkingsvrij) af komen halen!

In de tussentijd hebben we nog twee toffe events die eraan zitten te komen.

Op zondag 15 december worden onze vegan lekkernijen (zoet) verkocht voor het goede doel tijdens Fashion For People – The other side of fashion in Hubert. Deze fundraiser wordt georganiseerd door onze vriend Daan van Schrav. Het opgehaalde geld wordt gedoneerd aan House of Compassion voor hun Go Green project. Hiermee helpen ze vluchtelingen met het creëren van een duurzame basis in hun nieuwe thuis. Denk hierbij aan vermindering van gas- en elektriciteitsverbruik en sorteren van afval.

Nadat de feestdagen voorbij zijn en je met een goed gevoel terug kan kijken op een geslaagde vegan kerstdiner staan wij op zondag 16 februari voor je klaar met een vegan brunch in de natuur! Deze 100% plantaardige brunch vindt plaats in de prachtige uiterwaarden van Millingen. Meld je nu aan, er zijn maximaal 40 plekjes beschikbaar!

Dan rest ons nu niet meer dan jullie allemaal alvast hele fijne feestdagen te wensen. Misschien tot zondag en anders tot in 2020!