DuurzaamheidJouw eigen duurzame woning, zo doe je dat - Mañana Mañana

november 21, 2019

Een nieuw begin: een duurzame woning

Ik, Marleen, krijg morgen de sleutel van mijn nieuwe woning. 1,5 jaar geleden besloten ik en mijn vriend de stap te maken en een huis te kopen. Morgen is het dus zover. Wellicht denk je ‘goh, wat heeft dat lang geduurd’. Maar die 1,5 jaar waren juist enorm welkom. Voor de eerste keer een eigen huis, een nieuwbouwwoning welteverstaan. Van teen tot top: alles mag door ons zelf gekozen en besloten worden. En dat wilden we natuurlijk zo duurzaam mogelijk. In deze blog neem ik je mee in hoe en welke duurzame keuzes wij hebben gemaakt voor een duurzame woning. Hopelijk kun je er wat mee om ook jouw woning om te toveren tot een duurzame woning.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Huis.png

De basis

De basis van een duurzaam in te richten woning is natuurlijk… het huis zelf. Het hart van mijn vriend en mij ging uit naar een bestaande woning, het liefst met lekker veel karakter in een knusse wijk. Een verzadigde woningmarkt, bizarre prijsstijgingen en het vele sloop-/renovatiewerk heeft ons uiteindelijk doen besluiten om toch te gaan voor hetgeen waarvan we nooit dachten het te doen: we kochten een nieuwbouwwoning.

En daarmee hadden we meteen al enkele punten van winst te pakken. Zo werd onze nieuwbouwwoning al door de bouwpartij als een duurzame woning neergezet:

  • Een duurzame woning die zonder gas wordt gebouwd. Gevolgen hiervan zijn in ons geval dat we gaan koken op inductie, warmte/verwarming afnemen middels stadsverwarming
  • Een duurzame woning met HR+++ isolatieglas
  • Een duurzame woning met een lage EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt): hoe lager de EPC-waarde, hoe duurzamer de woning
  • Een duurzame woning in een groene wijk

Bouwsteen 1: zonnepanelen

Ondanks dat ons 1,5 jaar geleden gekochte huis als een duurzame woning beschouwd mag worden in de basis, hebben we zelf besloten om enkele bouwstenen toe te voegen om onze woning verder te verduurzamen. Eén van die bouwstenen zijn zonnepanelen. De aanschaf kost heel wat, maar na een korte rekensom kwamen we er al snel achter: hetzelfde bedrag op de bank laten staan geeft een lager rendement dan dit bedrag te investeren in zonnepanelen op ons dak.

Wij hebben ervoor gekozen om het maximale aantal zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen. Onder het motto van: “als we het doen, laten we het dan meteen goed doen”, gaan over 1,5 week de mensen van Soltecs ons dak volplaatsen met een dertiental zonnepanelen. Voor een tweepersoons huishouden wekt dit naar verwachting (veel) meer energie op dan we zullen verbruiken. Een energieleverancier hebben we dus bijna niet meer nodig. Toch hebben we besloten ons aan te sluiten bij een energieleverancier en wel hierom: zonnepanelen leveren energie en moment. De energie kan en wordt nergens opgeslagen. Het enige wat de opgewekte energie die op dat moment niet verbruikt wordt (bijvoorbeeld als we niet thuis zijn) voor ons kan betekenen is terugleveren aan het net. Stel het is dus een donkere dag of zelfs al avond, maar we willen wel onze lampen aan hebben staan en nog even koken… Dan hebben we dus van een andere facilitator onze energie nodig. Daar komt de energieleverancier dan weer bij kijken. Natuurlijk hebben we gekozen voor een energieleverancier die enkel groene stroom levert én ons een aantrekkelijk terugleveringstarief biedt op de opgewekte, niet gebruikte energie. Onze keuze is daarbij gevallen op Pure Energie. We zijn daar nu al zeer tevreden klant, hun energie is écht groen én het terugleveren van energie is zeer aantrekkelijk. Een aanrader dus.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Hittestress.png

Bouwsteen 2: veel groen

Deze bouwsteen is eigenlijk precies het tegenovergestelde van een bouwsteen. In Nijmegen wonen we op kleigrond, vlakbij de Waal. Het voordeel: klei is enorm vruchtbaar, de planten zullen dus lekker groeien. Het nadeel: in de winter wordt klei enorm hard, in de zomer enorm droog en in de periodes als lente en herfst enorm zompig. Het resultaat is dat grondwater, maar ook regenwater lastig de bodem in kan zakken door de afgesloten laag klei. Daarom hebben we besloten om het regenwater een handje te helpen door zo min mogelijk stenen in onze tuin te plaatsen. Een ander reden om zo min mogelijk stenen te gebruiken is de hoeveelheid warmte die stenen bij warm weer uitstraalt. Een hittestresskaart geeft een goed beeld van hoe jouw omgeving te maken heeft met hittestress. Zoals je op de foto hiernaast ziet: in de stad, waar veel huizen, gebouwen, straten en stenen te vinden zijn is het veelal geel, oranje en rood. Daarbuiten is het paarsblauw. Niet geheel toevallig dat dit paarsblauwe te vinden is in minder betonnen omgevingen. Met de opwarming van de aarde door klimaatverandering kun je dus wel degelijk een steentje bijdragen door juist minder beton/stenen in en rondom jouw huis te gebruiken.

Het resultaat: een tuin zonder stenen pad, zonder stenen terras en zonder betegelde oprit. We hebben er voor gekozen om een vlonder van hardhouten planken aan te leggen als terras. Het pad in de tuin wordt eerst met snippers van boomschors aangelegd en met dolomiet/halfverharding afgemaakt. Voor de oprit hebben we gekozen voor split: een grove variant van grint, waar regenwater/oppervlaktewater gemakkelijk zijn weg naar de bodem door kan vinden. Verder? Een grote variëteit aan planten, struiken, bomen en bloemen.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Verf.png

Bouwsteen 3: duurzame materiaalkeuzes

Die buitenkant van dat huis, dat zit wel snor. De binnenkant was voor ons de volgende stap in een zoektocht naar het realiseren van onze duurzame woning. Eén van de taken die op de kluslijst staan bij een nieuwe woning is schilderen. En ondanks dat verf op terpentinebasis vrijwel niet meer verkrijgbaar is, is ook verf op waterbasis loaded met chemicaliën waar wij en de aarde nog steeds niet zo blij van worden.

Daarom hebben we gekozen om gebruik te maken van verf op natuurlijke basis. Moeilijk? Nee, helemaal niet! Dankzij de prachtige verf van merken als Fairf en Amazona, wordt het je heel makkelijk gemaakt om te kiezen voor mooi, milieuvriendelijk én gezonder voor jou. Zelf hebben wij onder andere gekozen voor de prachtige kleur Nina van Fairf als blikvanger voor onze trap!

Bouwsteen 4: duurzaam interieur

Om een duurzame woning dan ook echt helemaal thuis te maken is één van de laatste stappen het interieur. Maar hoe ga je hier op een duurzame manier mee om? Van een klein appartement in het centrum van Nijmegen maken wij de overstap naar een groot huis. Onze huidige meubels zouden als poppenhuismeubeltjes wegvallen in de ruimte van het ‘grote-mensen-huis’ waar we naartoe verhuizen. Tijd voor nieuws… Daarin hadden we enkele opties:

  1. Op zoek gaan naar nieuwe meubels van duurzame designers/merken voor onze duurzame woning,
  2. Kiezen voor tweedehands. Want waarom nieuw kopen als het tweedehands beschikbaar is?

Wij hebben zoveel mogelijk gekozen voor de laatste. Deze optie is niet alleen vriendelijker voor het milieu (want: gebruikmaken van bestaande producten ipv nieuwe grondstoffen delven voor nieuwe producten), het is ook nog eens vriendelijker voor de portemonnee. Daar komt nog bij dat we de mensen die er vanaf willen, blij kunnen maken door hun te verlossen van hun ‘oude’ meubelstuk. Favoriete app van de laatste periode voor ons is daarom Marktplaats. Door zoekopdrachten te bewaren hoefden we niet zelf alle advertenties af te struinen, maar krijgen we simpelweg een melding. Elke keer als er nieuwe advertentie online komt die aan onze voorwaarden voldoet, krijgen we een mailtje. Zo hebben we inmiddels voor minder dan €750 een vrijwel heel nieuw interieur bij elkaar gesprokkeld. Een (voor ons) nieuwe bank, schommelstoel, eettafelstoelen, tv-meubel, vloerkleed, nachtkastjes en een megagrote IXXI mogen we tot ons nieuwe interieur rekenen. Onze oude meubels hebben we allemaal naar de lokale kringloopwinkel gebracht, zodat hier andere mensen blijgemaakt mee kunnen worden.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Dakgoten.png

Bouwsteen 5: onderhouden van de woning

De laatste en minst leuke bouwsteen voor het hebben van een duurzame woning is onderhouden. Denk hierbij aan het schilderwerk van de kozijnen, het poetsen van deuren, ramen, vloeren, badkamer et cetera. Door alles veelal schoon te houden en bij te houden heb je het langste plezier van jouw duurzame woning. Hoe je dat doet?

  1. Controleer om de twee jaar het schilderwerk aan binnen- en buitenzijde van jouw duurzame woning
  2. Schilder om de drie tot vier jaar de kozijnen aan binnen- en buitenzijde van jouw duurzame woning, je kozijnen gaan hierdoor langer mee!
  3. Was grondig je ramen, ook de onbereikbare, minimaal twee keer per jaar aan de binnen- en buitenzijde van jouw duurzame woning
  4. Maak na het douchen de kit- en voegranden van jouw douche/bad schoon en droog met een schone doek. Dit zorgt ervoor dat de kans op schimmelvorming tegen wordt gegaan en je kitranden en voegen langer meegaan.

5. Controleer om de twee jaar of alle kitranden nog goed afdichten. Vertonen je kitranden of voegen scheuren? Verwijder oude kitranden, ontvet de plekken en ga met een kitspuit door je badkamer om alles weer netjes af te dichten.

6. Zorg dat (vochtige) ruimtes goed geventileerd worden. Zet na het douchen een raam open en laat het goed doorluchten door het hele huis. Of maak gebruik van je mechanische ventilatiesysteem als je deze hebt.

7. Maak je ventilatieroosters regelmatig schoon door er met een stofzuiger langs te gaan.

8. Zorg dat je minimaal een tot twee keer per jaar je dakgoten en regenpijpen van jouw duurzame woning schoonmaakt. Door ophopingen van blad kunnen deze verstopt raken en waterschade tot gevolg hebben.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Thuis.png

Een duurzame woning: een fijn thuis

En dan… is het natuurlijk tijd om lekker jouw duurzame woning te betrekken. Voor ons is de verhuisdatum nabij. Na enkele weken klussen kunnen we van een duurzame woning een fijne plek maken om thuis te komen. Ben je nou benieuwd hoe je van dag tot dag ook je leven verduurzaamd? Lees dan eens ons blog over less waste schoonmaken, een minimalistische leefstijl, overstappen naar een duurzame bank, water besparing in en rondom het huis.

Ben je new to duurzaamheid? Lees dan ook eens onze 10 simpele tips om duurzamer te leven voor een goeie start.