DuurzaamheidOverstappen naar een duurzame bank doe je zo

november 4, 2019

Overstappen naar een duurzame bank doe je zo

Heb jij al eens nagedacht wat jouw bank met jouw spaargeld doet? Wist je bijvoorbeeld dat de grootste banken van Nederland nog altijd investeren in kernenergie, fossiele brandstoffen en kernwapens? Gelukkig zijn er alternatieven en heeft Nederland duurzame banken die jouw geld in prachtige projecten kunnen steken. Wil je weten welke dit zijn en hoe je kunt overstappen naar een duurzame bank? Lees dan verder.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Overstappen-naar-een-duurzame-bank2.png

Tijd voor verandering

Begin dit jaar hoorden wij voor het eerst over de investeringen die grote banken maken. Zelf waren we al een tijd bezig met het verduurzamen van ons leven, maar over onze rekeningen hadden we nog niet nagedacht. Onze banken bleken te investeren in allerlei niet-groene zaken, iets wat direct heel verkeerd voelde. We gingen op onderzoek uit en schrokken van de cijfers. Eerlijke en duidelijke informatie is te vinden op Eerlijke Geldwijzer. Zij hebben een Bankwijzer ontwikkeld waar het investeringsbeleid van de 7 grootste banken van Nederland in kaart is gebracht. Aan de hand van scores kun je zien of een bank wel of niet eerlijk investeert. Het is bizar om te zien hoe slecht sommige grote banken scoren en waar ze hun (en misschien jouw) geld in investeren. Zo bleek laatst nog dat de grootste Nederlandse banken in schaliegas en plastic investeren en ABN Amro, ING en Rabobank tussen 2013 en 2016 samen zo’n 9 miljard euro investeerden in de meest dieronvriendelijke vleesbedrijven, waaronder plofkipfabrieken. Tijd voor verandering!

Tip: er is ook een Verzekeringswijzer. Interessant om die eens te checken!

Direct CO2-uitstoot besparen

Gelukkig bestaan er ook duurzame banken. Zij investeren niet in fossiele brandstoffen, maar juist in duurzame energie, zoals projecten voor zonne- en windenergie. Maakt het nou echt verschil om over te stappen naar een duurzame bank? Jazeker! Met deze leuke tool kun je direct zien hoeveel CO2-uitstoot je bespaart met een duurzame bankrekening. De twee duurzaamste Nederlandse banken zijn ASN bank en Triodos. Triodos is een allrounder in de duurzame sector: zij richten zich op zonne- en windenergie, particuliere hypotheken, gezondheidszorg, duurzaam vastgoed, maar ook kunst, cultuur en maatschappelijke projecten. ASN richt zich meer op woningen en staatsleningen: bijna de helft van het toevertrouwde geld zit in hypotheken. Triodos en ASN zijn beiden 100% klimaatneutraal en ASN heeft als doel dat ook al hun investeringen in 2030 netto klimaatneutraal zijn.

Overtuigd om over te stappen? Volg dan onderstaand stappenplan:

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Overstappen-naar-een-duurzame-bank3.png

Het stappenplan

1. Open een rekening bij ASN of Triodos.

2. Vraag direct de Overstapservice aan. Deze service maakt het overstappen makkelijker en zet 13 maanden lang betalingen op je oude rekening automatisch door naar je nieuwe rekening.

3. Maak een overzicht van al je rekeningen. Denk ook aan bijvoorbeeld je creditcard en hypotheek als deze aan dezelfde bank gekoppeld zijn. Vraag deze producten ook bij je nieuwe bank aan.

4. Download alle af- en bijschrijvingen van je oude bank en bewaar deze op je pc. Je kunt op de website van de betreffende bank vinden hoe dit moet. Handig om later nog zaken terug te kunnen vinden.

5. Tijd om je periodieke betalingen te wijzigen. Stap je over naar ASN? Maak onder andere hiervoor dan gebruik van hun Overstaphulp.

6. Geef je nieuwe rekeningnummer door. Denk hierbij aan je werkgever, verzekeraar, de overheid en je vrienden en familie. Bijna overal kun je je rekeningnummer vrij eenvoudig online wijzigen. Ook hiervoor is de Overstaphulp van ASN weer erg handig.

7. Je kunt je oude rekening opheffen als de Overstapservice start. Maar dat hoeft niet direct. Neem de tijd rustig over te stappen.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/11/Overstappen-naar-een-duurzame-bank1.png

Impact maken

Inmiddels alweer bijna een jaar geleden stapten wij beiden over naar ASN Bank, een keuze waar we nog altijd heel blij van zijn. Twijfel jij om ook over te stappen? Doen! Het is een vrij makkelijke manier om direct een grote positieve impact te maken. Overstappen naar een duurzame bank voelt goed, heel goed.