DuurzaamheidHow to: less waste schoonmaken - makkelijke recepten en handige tips!

oktober 22, 2019

How to: less waste schoonmaken

Bijna helemaal zero waste schoonmaken is een kunst op zich. Om het makkelijk(er) te maken nemen we je in deze How To mee in de wereld van less waste schoonmaken. Ben je klaar voor een blinkend huis?

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/10/Glassex.png

Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Al enige tijd geleden heeft Marleen afscheid genomen (lees: is gestopt met het kopen van) het schoonmaken met vele verschillende soorten schoonmaakmiddelen. Want kom op: 1 fles allesreiniger is toch voldoende? Daar hebben we toch niet ook nog eenzelfde soort van nodig in sprayfles?! Nu ze het aantal schoonmaakmiddelen in haar keukenkastje heeft gereduceerd heeft tot een minimum (en we love minimalisme) is ze begonnen met experimenteel schoonmaken met zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Wat blijkt? Dat is zo moeilijk nog niet en het schoonmaken biedt hetzelfde resultaat als met lots of waste schoonmaakmiddelen. Opvallend is één ingrediënt dat we bijna overal wel voor kunnen gebruiken: azijn! Marleen maakt inmiddels al jaren haar eigen antikalk (volgens moeders recept, lees verder), maar is inmiddels ook begonnen met het maken van d’r eigen glas-/ruitenreiniger.

Voor een spuitfles antikalk heb je nodig:

  • Een glazen sprayfles (Marleen gebruikt deze van Oodles and Pinches)
  • 1 deel (schoonmaak- of natuur) azijn
  • 9 delen water (gewoon kraanwater will do)
  • Een klein stukje van een blok afwaszeep (Marleen gebruikt deze van Werfzeep)

Doe een deel (warm) water in een maatbeker, los het stukje afwaszeep daarin op. Als het water is afgekoeld en de zeep is opgelost: doe het zeepwater in de glazen sprayfles en vul aan met de overige delen water en de delen azijn. Klaar is Kees! Spray wat van de antikalk op jouw douchewand, wastafel, kranen of douchevloer – even schrobben met een herbruikbaar koperen schuursponsjeen schoonmaken maar!

Voor een fles glas-/ruitenreiniger heb je nodig:

  • Een glazen sprayfles (wederom die van Oodles and Pinches)
  • 1 deel (schoonmaak- of natuur) azijn
  • 9 delen water (kraanwater!)

Doe alle ingrediënten in de glazen sprayfles. Start met het schoonmaken van je ramen door jouw zelfgemaakte glas-/ruitenreiniger op de ramen te sprayen. Poets even op met een katoenen doek. Veeg je ramen droog met een droge katoenen doek en eventueel na met stukken krant (streeploos!).

Allesreiniger, afwasmiddel en meer

Met de eerder genoemde blokken afwaszeep van Werfzeep kom je een heel eind als het om schoonmaken gaat. Door een klein stukje Werfzeep op te lossen in 500 ml warm water heb je een perfecte basis voor onder andere allesreiniger en afwasmiddel.

Wil je ook je vloeren schoonmaken? Los dan bijvoorbeeld een stukje Marseillezeep op in warm water en je bent klaar om je vloer zero waste te gaan schoonmaken!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/10/Kastanje-wasmiddel.png

Zelf wasmiddel maken van kastanjes

De bossen liggen er rond deze tijd van het jaar vol mee: wilde paardenkastanjes. Een kilo of 6 van deze bruine rakkers blijken perfect te zijn voor een jaar lang wassen met zelfgemaakt (ecologisch en biologisch afbreekbaar) wasmiddel! Marleen dook vorige week de bossen van Groesbeek in op zoek naar de wilde paardenkastanjes. Na een klein uurtje rapen had ze al 10 kilogram kastanjes opgeraapt, tijd om naar huis te gaan.

Stap 1: het schoonmaken van de kastanjes

De kastanjes hebben hier en daar nog wat gras en aarde om zich heen. Dit willen we natuurlijk niet in de wasmachine, dus tijd om de kastanjes even in bad te doen. Doe de kastanjes (zonder prikkelig omhulsel) in een emmer met water en wrijf ze stuk voor stuk goed schoon. Leg ze op een handdoek en maak ze goed droog alvorens je ze in een mand/bak doet. Als de kastanjes nog te nat zijn en dichtbij een warmtebron staan kunnen ze gaan schimmelen en dat willen we natuurlijk niet. Nu heb je verschillende opties om je wasmiddel te maken, de onderstaande heeft Marleen gekozen en dat werkt voor haar prima.

Alle kastanjes liggen gedroogd in een kek mandje bij de wasmachine, samen met een grote glazen pot en een klein maatschepje. Pak een handje kastanjes en snij deze met een scherp mes in grove stukken. Doe de grove stukken kastanje in de glazen pot en vul aan met kokend heet water. Laat de pot overnight staan alvorens een eerste wasje te draaien, er ontstaat een zeepachtige emulsie. De volgende dag kun je met het maatschepje de benodigde hoeveelheid wasmiddel (zonder kastanjes) in je wasmachinebakje doen en klaar is Kees! Is je pot (bijna) leeg? Vul hem weer aan door het bovenstaande stappenplan te volgen.

Ben je toch op zoek naar een andere manier om dit kastanjewasmiddel te maken? Je kunt de kastanjes bijvoorbeeld ook in de blender fijnmalen en meteen een hele lading voorbereiden in meerdere flessen.

Benieuwd hoe dit gaat? Marleen is enthousiast:

De witte was durf ik er nog niet goed mee te wassen, die wassen we tot nog toe met poeder. De donkere was wordt inmiddels al 1,5 jaar goed schoon met wasnoten. In het wasverzachterbakje doe ik vaak een scheutje azijn en een paar druppeltjes etherische olie. Een kind kan de was doen 😉