Duurzaamheid9 redenen om geen dieren te eten - zeker niet op dierendag

oktober 4, 2019

Een goed begin is het halve werk

Klinkt toch wel wat vulgair, hè? Geen “dieren” eten, klinkt toch al wel wat heftiger dan simpelweg vegetarisch eten. Daarom zeggen we het juist! We denken dat door het beestje bij de naam te noemen, mensen zich meer bewust worden van alle dieren die ze jaarlijks verorberen en wegpeuzelen. We hate to break it to you, but hey: de enige reden dat wij dieren eten, is omdat wij zogenaamd hoger in de voedselketen staan. Maar hoe zou jij het vinden als geiten voortaan mensen zouden houden voor het vlees en wij met zijn allen in een kooitje heilzaam staan te wachten op een pijnlijke dood, wetende dat we de geit gediend hebben in zijn voedselvoorziening en that’s it. Intense gedachte, of niet? Daarom geven we je 9 redenen om minder dieren te eten, uit liefde voor jou, voor deze prachtige aarde en voor de vele mooie dieren. En wanneer kunnen we dit beter timen dan op dierendag 🙂

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/10/Koe-1.png

Reden 1: Verminder dierenleed

We vallen maar meteen met de deur in huis, sluit ook lekker aan op hetgeen waar we de vorige alinea mee eindigden. Maar reden 1 is natuurlijk dat je het dierenleed sterk verminderd. En mocht je dan echt een dier willen eten, kies dan voor een biologisch beestje dat een goed leven heeft gehad… en dan wordt gebakken en opgegeten door jou.

Reden 2: Gezondere keuze part I

Met name het eten van rode dieren (klinkt raar, laten we het voor nu even bij rood vlees houden) en bewerkte̶ d̶i̶e̶r̶e̶n̶ vlees (zoals salami, boterhamworst, bacon, knakworsten of ham) kan een grote impact hebben op jouw gezondheid. Je hebt het waarschijnlijk niet gemist, want het was vorig jaar all over the news, maar rood/bewerkt vlees geeft je een verhoogd risico op kanker. Met name darmkanker, dat wil je toch niet?

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/10/Groenten.png

Reden 3: Gezondere keuze part II

Als Nederlanders hebben we over het algemeen genomen niet de juiste balans op ons bord: teveel vlees, te weinig groenten en teveel koolhydraten. Eet je minder of zelfs geen vlees? Dan is de kans groot dat je veel meer groenten eet. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die vegetarisch eten over het algemeen überhaupt gezonder leven: zo zouden ze minder roken, bewegen ze meer en drinken minder alcohol.

Reden 4: Je helpt het klimaat een handje

Een beeld zegt meer dan een 1000 woorden, daarom houden we het kort. Kijk hier maar eens naar:

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/10/nudge_impact_eet_minder_vlees.png
https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/10/Hongersnood.png

Reden 5: Je draagt een steentje bij tegen hongersnood

Elk dier dat wij eten heeft per kilogram vlees zo’n 2 tot 7 kilogram voer nodig. Als we met zijn allen minder vlees eten, kunnen we meer mensen (plantaardig) voeden waardoor we een tekort aan voedsel tegen kunnen gaan. Proberen waard, toch?

Reden 6: Geen maden in je prullenbak

Dankzij klimaatverandering worden onze zomers steeds warmer en tropischer. Eén van die gevolgen in combinatie met het eten van vlees zijn maden in je prullenbak. Geef toe, daar wordt niemand blij van! Als je geen dieren eet, heb je ook geen verpakkingen met vleessappen die in de 30 + graden Celsius liggen weg te rotten. En dat is nou net waar maden zo van houden. Win-win!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/10/Veegganific.png

Reden 7: Weg met Tinder, kom maar op Veganific!

Tinder uitgespeeld? Nu je vegan bent kun je jouw horizon verbreden en je aanmelden bij Veganific: de Tinder voor vegans! Hoe tof is dit?

Reden 8: Kleinere kans op infectiegevaar/voedselvergiftiging

Al dat rauwe vlees heeft nog een nadelig gevolg: kans op besmetting. De meest bekende is misschien wel je gebakken kip, die je altijd goed moet bakken zodat je geen roze stukken meer ziet (want: salmonella). Maar wist je dat zelfs een medium gebakken biefstukje (koe!) of die rauwe vis van je sushi een verhoogde kans van een voedselinfectie met zich meedraagt?! Geen vlees, geen probleem!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/10/Keuken.png

Reden 9: Een schonere keuken met kleinere kans op kruisbesmetting

Een rode snijplank voor het vlees, een witte voor alle vis en een groene snijplank voor de groenten. Je keuken staat er vol mee als je vlees eet. Nu wij vegetarisch eten is onze keuken een stuk overzichtelijker, want alles kan op één plank. Snij jij je vlees altijd op dezelfde plank waarop jij je groenten snijdt? Let op: lees reden 8 nog eens na om erachter te komen waarom dat niet altijd even handig is..

Klaar voor een diervrij bord vol eten?

Wij helpen je graag! Bestel bijvoorbeeld eens onze heerlijke zondagse afhaalmaaltijd. Deze is altijd vegetarisch, soms zelfs vegan en wordt bereid met lokale ingrediënten. Vergeet je eigen bakje niet!

Fijne dierendag!