DuurzaamheidHoe minimalisme een positieve invloed heeft op een duurzaam leven

september 6, 2019

Hoe minimalisme een positieve invloed heeft op een duurzaam leven

Al tijden zijn wij geïnspireerd door de beweging die minimalisme heet. Acties, challenges, documentaires… Alles passeert onze revue. Met name Marleen heeft de laatste maanden flink geminimaliseerd, nu haar verhuizing steeds dichterbij komt. Zo zijn we erachter gekomen (oké, we wisten het al wel langer) dat minimalisme en duurzaamheid hand in hand samen kunnen gaan.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/09/Minimalisme.png

Weg ermee

Het begon voor Birgit met het boek Weg Ermee van Dennis Storm. Ze raakte geïnspireerd door de manier hoe Dennis zijn leven vormgeeft. Hij plant bijvoorbeeld eerst de dingen die hij belangrijk vindt en die hem gelukkig maken, daarna de ‘moet’-zaken zoals werk. Nadat Birgit het boek uit had, ging het boek door naar Marleen. Waar Birgit zich meer vasthield aan het predict om het leven nog optimaler in te delen, ging Marleen het ‘ontspullen’ op een minimalistische wijze te lijf. Elk item in haar huis werd kritisch bekeken: ‘Word ik hier echt gelukkig van?‘ of ‘Draagt dit een steentje bij aan ons welbevinden?’.

Minimalisme-challenges

Een 30 Day-challenge volgde voor Marleen, waarin ze 30 dagen lang elke dag 1 item meer wegdeed. En met wegdoen zijn er enkele opties mogelijk:

  1. Is het nog goed/kan iemand er blij van worden -> Marktplaats of naar de kringloop
  2. Is het beschadigd/kapot -> Laten repareren en op Marktplaats/Kringloop
  3. Is het niet meer te gebruiken of te repareren -> Naar de milieustraat

Op dag 1 deed ze 1 item weg, op dag 2 verlieten 2 items haar huis en zo door, tot ze op dag 30 in totaal 30 items uit haar huis weghaalde.

Marleen verbaasde zich erover hoeveel spullen er na deze 30 dagen nog steeds in haar huis lagen en ging nog even door. Ze ging als een wervelwind door de kelder, kasten en door kleding en spullen. Vele tassen volgden: vrienden, kringloop en Marktplaats werden blij gemaakt met spullen die vaak zo goed als nieuw waren. En Marleen? Die voelde zich telkens weer letterlijk een stukje lichter.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/09/Minimal-gift.png

Een vol huis door goedbedoelde cadeautjes

Nu horen we je denken: “Maar alles kopen en dan wegdoen, dat is toch niet duurzaam?!”. Dat klopt! We beseften ons dat de spullen die we hebben weggedaan veelal spullen betreffen die het huis zijn binnengedrongen door jarenlang kleine cadeautjes te krijgen. Tijdens feestjes, verjaardagen of gewoon zomaar. Spullen die ons niet per se iets brengen. Dennis Storm zegt hierover: “Dit is een lastig puntje. Het is immers goedbedoeld en de mensen bij wie het in hun aard zit om vanwege de kleinste reden denkbaar cadeaus mee te slepen voelen zich snel aangevallen wanneer jij vraagt of ze dat willen laten. Ze begrijpen het vaak niet, vinden je een zeikerd, want wat is er nu mis met een cadeautje?“. Zijn advies? De balans opmaken wat belangrijker is voor jou: het ego van een eigenwijs familielid die maar cadeaus blijft geven of jouw streven naar duurzaamheid. Hmm, goeie afweging om te maken inderdaad.

Duurzaamheid

Dat brengt ons bij duurzaamheid. Het is zonde wanneer een cadeau nooit gebruikt wordt en niet verder komt dan die ene rommella in jouw kast. Of het nu een kledingstuk, serveerschaal, beker of zo’n standaard fles douchegel waar je niets mee doet: het is zonde en niet duurzaam. Al die dingen, die jou niks brengen maar wel ooit nieuw zijn gekocht, zijn gemaakt van grondstoffen die uiteindelijk niet gebruikt worden. We nemen dan als het ware iets weg van de aarde (= grondstoffen) om er uiteindelijk niets mee te doen. Dit is niet enkel met overbodige cadeaus het geval. Denk eens aan al dat decoratiemateriaal in de gemiddelde huizen: vaasje hier, potje daar, en om het af te maken een grappige spreuk op de muur. Of al die kledingstukken in je kast die je nauwelijks draagt. Maakt het je gelukkig? Waarschijnlijk niet. Oké, het geeft je bij aankoop waarschijnlijk een gelukkig gevoel, maar zodra het hangt of staat is dit weg en ga je op zoek naar een nieuw item om de leegte te vullen.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/09/Minimal-clothing.png

Spendeer je euro's wijs of spendeer ze niet

Het is veel interessanter om al dat geld in die (vaak goedkope) accessoires te besparen en daar écht waardevolle benodigdheden voor terug te kopen. Het is waardevoller en op langere termijn goedkoper om één keer een perfect zittende jurk te kopen die voor altijd mee gaat en waar je járen plezier van gaat hebben, dan elke seizoenswisseling weer een nieuwe jurk van een paar tientjes te kopen. Deze is je minder waard, gaat minder lang mee en wil je dus zo weer vervangen hebben. Dit geldt ook voor meubels in je huis of het eten dat je koopt. Het is duurzamer en geeft op lange termijn veel meer voldoening door het áántal aankopen te reduceren, maar het bedrag per aankoop te verhogen doordat je een item koopt dat duurzaam en eerlijk geproduceerd is, wat je echt nodig hebt en waarvan je weet dat je er lang plezier van gaat hebben. Het mooie? Het bespaart je ook nog eens de nodige euro’s, waardoor je misschien een dagje per week minder kunt gaan werken.

Een makkelijker leven

Geloof ons: je leven wordt er makkelijker van. Je hebt minder spullen om je druk over te maken, minder dingen om te moeten poetsen/bijhouden, minder keuzes te maken en je hoeft minder vaak naar de stad/winkel te gaan. Je houdt door dit alles meer tijd over om te besteden aan de lieve mensen om je heen en de zaken die je écht belangrijk vindt in het leven.

De grootste tijdsbesparing die je gelukkiger maakt omdat je langer kunt slapen? Die zit hem volgens Marleen in kleding. Hoe meer kledingstukken je hebt, hoe langer je ‘s ochtends voor je kast staat én hoe groter de kans is dat je vaak weer dat ene zelfde setje draagt. Waarom? Nou, het zit zo: hoe minder kledingstukken je hebt, hoe creatiever je wordt met combineren. En hey, zelfs Barack Obama kon jaren met één smoking doen, dus zoveel kleding hebben wij nodig nodig toch?