DuurzaamheidHoe jouw kleding bijdraagt aan de plastic soep

augustus 18, 2019

Hoe jouw kleding bijdraagt aan de plastic soep

Wegwerpplastic vermijden, je plastic afval scheiden en zo nu en dan een stuk plastic opruimen uit de natuur. Net als wij proberen steeds meer mensen op dit soort manieren hun steentje bij te dragen en de plastic soep hiermee te beperken. Maar wist je dat jouw kleding ook bijdraagt aan de plastic soep? Elke keer als je de wasmachine met kleding laat draaien verdwijnen er miljoenen stukjes plastic vezels de oceaan in. Hoe dit precies werkt leggen we uit in deze blog.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/08/hoe-jouw-kleding-bijdraagt-aan-de-plastic-soep-1.png

Een nieuwe wonderstof

Zeventig jaar geleden kwam de nieuwe wonderstof polyester op de markt. Het zou goedkoop zijn, slijtvast, sneldrogend en sterk. Hierdoor werden uren aan wassen en strijken van kleding bespaard en ging je kleding langer mee. Polyester kleding werd razend populair en behoorde al snel tot de meest gebruikte materiaalsoort in kleding. 

In 2004 kwam voor het eerst een groot nadeel van polyester aan het licht. Er werd ontdekt dat het aantal microplastics in de zee fors toegenomen was en het verband met synthetische kleding werd gemaakt. In gebieden waar veel mensen woonden, was de concentratie aan plastic vezels het hoogst. Verder onderzoek werd gedaan en van één synthetisch kledingstuk bleken wel 1.900 vezels af te komen.

Fast fashion

Mede dankzij de opkomst van polyester werden modeketens als H&M, Zara en Primark een succesformule. Door deze fast fashion zijn onze kledingkasten inmiddels gevuld met plastic. Zonder dat we het doorhebben spoelen we bij elke wasbeurt een deel van dit plastic zonder enige filtering de oceaan in. Het zijn de minuscule deeltjes die loslaten van onze kleding en door de filter van de wasmachines glippen. Per wasbeurt van 5 kilo gaan er tussen de 600.000 en 17.700.000 kledingvezels verloren. Schokkende cijfers, zeker als je je bedenkt dan 63% van onze kleding van kunststof is gemaakt. 

Via het riool komen deze minuscule deeltjes in de zee terecht waar ze ook niet afbreken. Ironisch genoeg krijgen we het plastic zelf via ons voedsel weer binnen. In vis, mosselen en zelfs honing zijn de laatste jaren microplastics gevonden. Nog altijd zijn de gevolgen hiervan voor de gezondheid van de mens onbekend.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/08/hoe-jouw-kleding-bijdraagt-aan-de-plastic-soep-2.png

De toekomst

Volgens de voorspellingen neemt de vraag naar synthetische stoffen in de kledingindustrie de komende jaren alleen maar toe. De hoeveelheid microplastics in de natuur en dus ook in onze voedselketen zal dan ook blijven groeien. In Californië wilt men dat er een waarschuwing op het label van kledingstukken van 50 procent of meer polyester komt. Er wordt dan gevraagd om deze kleding met de hand te wassen. De vraag is echter of het plastic in de zee hiermee af zal nemen. De Guppy Friend, een waszak die plastic vezels tegen moet houden, en de Cora Ball, waar de kledingvezels aan blijven kleven, zouden een oplossing kunnen zijn. De meningen over deze hulpmiddelen lopen uiteen en de werking hiervan is niet bewezen.

Wat kan dan wel?

Overigens zitten er ook nadelen aan het produceren van kleding van natuurlijke materialen. Voor het produceren van katoen is ontzettend veel water en landbouwgrond nodig. En het plukken van de plant wordt vaak door kinderhanden gedaan. Daarom blijft het onze voorkeur hebben geen nieuw textiel te kopen. De wereld stroomt over van kleding die nog hartstikke bruikbaar is om opnieuw te dragen of stoffen die hergebruikt kunnen worden. Het goede nieuws? Het is hartstikke leuk om tweedehands kleding te kopen en goed voor de portemonnee. Koop je kleding bij die leuke vintage zaak om de hoek, ruil het met vrienden, struin rond op Marktplaats of zoek via apps als United Wardrobe of Vinted. Kijk eens wat vaker op een label van een kledingstuk en probeer voor eerlijke en duurzame kleding te gaan. Kleding die gemaakt is met respect voor mens, dier en milieu.

Check ook dit artikel met 7 tips om op andere manieren je gebruik van plastic terug te dringen.