Duurzaamheid5 tips om water te besparen tijdens warme dagen - Mañana Nijmegen

juli 24, 2019

5 tips om water te besparen

Deze warme dagen vragen om extra aandacht voor ons water en tips om water te besparen. Want hoe bijzonder is het dat wij 24/7 toegang hebben tot schoon stromend drinkwater? Iedereen die buiten de ontwikkelde landen reist kent het ongemak van geen schoon water uit de kraan. Terugkomend van een reis zijn we dan ook extra dankbaar voor de luxe van stromend schoon water. Tegelijkertijd voelt het heel dubbel om dit mooie water voor álles te gebruiken. De afwas, douchen en het doorspoelen van het toilet, alles wordt met dit luxe water gedaan. Het voelt voor ons alsof er water genoeg is, dit nooit op kan. Maar toch is dit niet waar.

Zo kampte Kaapstad vorig jaar met een enorm watertekort. Door een lange droge periode dreigde het water in de miljoenenstad daadwerkelijk op te raken. ‘Day Zero’ naderde en er zou op een moment geen druppel water meer uit de kraan gaan komen. Binnen een mum van tijd bracht Kaapstad zijn waterconsumptie omlaag van 700 naar 500 miljoen liter per dag (in 2014 nog 1,4 miljard!). Deze maatregel zorgde er uiteindelijk voor dat day zero nooit kwam en inmiddels is het tekort weer redelijk aangevuld door een periode van regen. Super inspirerend om te zien hoe zo’n mega stad zijn waterconsumptie drastisch omlaag wist te brengen.

Kaapstad is niet de enige plaats die te maken heeft met een dreigend tekort aan water, zo zijn er meer wereldsteden en andere, vaak warme, gebieden die het steeds moeilijker hebben. Laten we daarom met zijn allen bewust omgaan met ons water. Daarom deze 5 tips om water te besparen om een handje te helpen!

tips om water te besparen

1. Douche korter of sla eens een dagje over

Soms vervelend maar waar, een minuut korter douchen bespaart enkele duizenden liters per jaar. Tijdens de warme zomermaanden stap je misschien wel eens wat vaker onder de douche, maar is het ook net zo makkelijk om tijdens het scheren of intrekken van de shampoo de douche even uit te zetten. Of denk aan het plaatsen van een waterbesparende douchekop. Deze bespaart niet alleen bakken met water, maar ook vele euro’s! Een dagje douchen overslaan is niet alleen beter voor je watergebruik, maar ook voor je huid die van dagelijks douchen droog kan worden. Ruil je douchebeurt in voor een washandje en was jezelf gewoon even snel voor de wasbak.

2. Hergebruik water voor je tuin

Vooral tijdens deze warme zomerdagen een tip waarmee je jouw plantjes erg blij maakt. Tijdens het wassen van je handen en koken verdwijnt er veel (drink)water direct de gootsteen in. Hartstikke zonde, want jouw tuin heeft dorst. Zet een gieter, grote bak of pan in de gootsteen en vang zo al het water op dat anders verspilt zou worden. Bovendien zit het kookwater van groentes en eieren hartstikke vol met mineralen waar het buitenleven dol op is. Win-win!

tips om water te besparen

3. Was je auto, maar dan anders

Je auto goed wassen is hartstikke duurzaam, zo gaat ie ten slotte weer langer mee. Maar je gebruikt al snel veel water. Probeer eens je auto te wassen met emmers water in plaats van de constant lopende tuinslang. Hier bespaar je liters mee. Misschien verrassend, maar ook de wasstraat verspilt veel minder water dan jou en je tuinslang. De wasserette vangt het vuile water namelijk op, reinigt dit en gebruikt het weer opnieuw!

4. Kook zuiniger en bespaar water in de keuken

In de keuken is veel water te besparen met wat eenvoudige trucjes. Vaak worden groenten in een veel te grote pan gekookt met als gevolg veel te veel water in de pan. Dit kost ook nog eens extra energie, want meer water duurt langer om op te warmen. Probeer daarom een pan en hoeveelheid water te pakken passend bij jouw hoeveelheid groenten en bespaar veel water. Weet je al wat je morgen gaat eten? Kook bijvoorbeeld eens rijst of aardappelen voor twee dagen en bewaar de helft in de koelkast. Kost je de volgende dag minder moeite, energie en natuurlijk: water.

tips om water te besparen

5. Koop bewust en minder!

Bij het grootste gedeelte van jouw waterverbruik krijg je het water niet direct te zien. Er wordt namelijk ontzettend veel zoet water gebruikt om jouw katoenen shirtje of hamburger te produceren. Dit filmpje legt uit hoe dit zit. Wat kun je hier aan doen? Eet minder vlees, vis en andere dierlijke producten. Probeer bijvoorbeeld eens een maand zonder vlees te leven en ontdek hoeveel alternatieven er tegenwoordig zijn. Koop ook eens wat minder kleding. Snuffel rond in de kringloopwinkel en geef kleding een tweede kans. Of gebruik de app United Wardrobe waar je veel leuks en tweedehands kunt vinden. Toch op zoek naar nieuwe kleding? Kies dan voor een duurzaam merk!