Duurzaamheid10 simpele tips om duurzamer te leven - Mañana Nijmegen

juli 8, 2019

10 simpele tips om duurzamer te leven

Elke dag zijn wij bezig met het verduurzamen van ons leven. Stap voor stap op zoek naar groenere alternatieven is inmiddels uitgegroeid tot een gezamenlijke hobby. We geloven er dan ook echt in dat beetje voor beetje verduurzamen beter werkt en meer voldoening geeft dan plots alles veranderen. Zo blijft en wordt duurzaam leven een fijne uitdaging en iets heel leuks! Met deze 10 tips om duurzamer te leven willen we laten zien dat je op een makkelijke manier al snel een grote impact kunt maken. Deze simpele alternatieven zorgen ervoor dat ook jij werkt aan een betere wereld.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/07/10-tips-om-duurzamer-te-leven-4.png

1. Eet meer plantaardig en minder vlees, vis, zuivel en eieren.

Hebben wij even geluk, plantaardig eten is deze dagen helemaal hip. Dat betekent dat het internet vol staat met leuke recepten, de supermarkten geweldige vleesvervangers verkopen (zoals die van onze fijne partner De Vegetarische Slager) en inmiddels toch wel elk restaurant een fijne selectie vegetarische gerechten op de kaart heeft staan. Een keer geen zin om te koken, maar wel duurzaam eten? Bestel via Mañana een super duurzame maaltijd!

2. Pak eens wat vaker de fiets of het OV!

Iedereen weet hoe schadelijk auto rijden voor het milieu is, maar toch pakken we snel de auto uit gemak. Terwijl fietsen niet alleen beter voor de wereld is, maar ook voor jezelf. Maak er een gewoonte van om de fiets te pakken naar je werk, de supermarkt en de sportschool. Is fietsen te ver weg? Bekijk dan eerst of jouw locatie niet eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken is. Tegenwoordig rijden alle Nederlandse treinen op groene stroom, hoe tof is dat?!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/07/10-tips-om-duurzamer-te-leven-5.png

3. Koop eens wat minder, oftewel: consuminder!

Probeer eens wat afstand te nemen van de consumptiemaatschappij die in de Westerse wereld inmiddels de standaard is. Heb je al eens opgezocht wat Wikipedia over deze term te zeggen heeft? “Een consumptiemaatschappij is een samenleving waar vrije tijd overwegend wordt gebruikt om goederen of diensten te verwerven, om daarover na te denken en om te pronken met aangeschafte goederen. Deze goederen bevredigen geen basisbehoeften, maar verschaffen prestige of worden beschouwd als onderdeel uitmakend van de identiteit van de eigenaar.” Hier wil je toch eigenlijk helemaal niet aan mee doen? Gelukkig zijn met minder, hier geloven wij in. En onze portemonnee ook! Koop niet het nieuwste van het nieuwste, repareer spullen als ze (deels) kapot zijn en plak een nee/nee sticker op je brievenbus. Van alle deze simpele tips om duurzamer te leven is dit degene waarmee je het meeste impact kunt maken!

4. Koop je producten lokaal en seizoensgebonden.

Hiermee wordt veel transport en opslag bespaard wat jouw dagelijkse kost een veel kleinere voetafdruk geeft. Ga eens op zoek naar een boer in jouw buurt die zijn groenten direct aan de consument verkoopt, zoals onze fijne partner Biologische Tuinderij de Lijsterbes. Goedkoper, gezelliger en veel lekkerder! Geen boer in de buurt? Groenten van de markt komen vaak ook direct van het Hollandse land. Eet mee met de seizoenen, kijk even hier als je twijfelt.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/07/10-tips-om-duurzamer-te-leven-6.png

5. Stap over naar een duurzame bank

Wist jij dat de meeste Nederlandse banken nog steeds investeren in de bio-industrie, wapens, kolencentrales, ontbossing en de bontindustrie? De Eerlijke Geldwijzer is hier transparant over en laat zien hoe groen jouw bank is. Is jouw bank niet groen? Stap over en laat jouw geld gebruikt worden voor mooie duurzame initiatieven. ASN Bank of Triodos zijn twee prachtige alternatieven. Door enkel al te wisselen van bank draag je op een eenvoudige manier al ontzettend bij aan een groenere wereld.

6. Vervang je verzorgingsproducten door plasticvrije varianten

Niet alleen de verpakking van bijvoorbeeld tandpasta bestaat uit plastic, ook de tandpasta zelf zit vol met microplastics. Dit zijn hele kleine (plastic!) deeltjes die ons water vervuilen. Daarmee dragen deze ministukjes plastic bij aan de plastic soep en zijn schadelijk voor vissen en andere zeedieren. Ook andere verzorgingsproducten zoals crèmes, scrubs en douchegel zijn vaak gevuld met microplastics. Beat the Microbead heeft lijsten beschikbaar waarop te zien is of een product wel of geen plastic bevat en met de volgende keurmerken op een product zit je ook goed: Ecocert Organic & Natural, Europees Ecolabel, NaTrue (zowel 1, 2 en 3 sterren), Cosmebio Bio & Eco en BDIH. Kom je er niet helemaal uit of ben je benieuwd of jouw verzorgingsproduct microbeats bevat? Beat the Microbead heeft een geweldige app, waarmee jij heel simpel de barcode op. jouw verzorgingsproduct kunt scannen. De app van Beat the Microbead vertelt je dan meteen of er microbeads in jouw product zitten. Gelukkig zijn er geweldige alternatieven, zoals tandpastatabletten en shampoo- en conditionerbars. Je gezicht waste free reinigen? Koop een grote pot kokosolie, breng dit samen met wat water op een washandje (of zelfgemaakt watje) en voilà: je gezicht volledig schoon!

10 tips om duurzamer te leven

7. Duurzaam naar het toilet

Ook voor je dagelijkse behoeftes is er tegenwoordig een mooi duurzaam alternatief. Toiletpapier wordt namelijk nog niet altijd van gerecycled papier gemaakt. Kun je geloven dat er nog steeds dagelijks duizenden bomen gekapt worden zodat wij onze billetjes af kunnen vegen? Steeds meer toiletpapierproducenten werken met gerecycled papier, maar de jongens en meisjes van The Good Roll pakken het nog beter aan. Zij werken namelijk met 100% gerecycled papier, komen deze zonder plastic verpakking bij jou thuis bezorgen en investeren 50% van hun nettowinst in de installatie van veilige toiletten in Oost-Afrika om hier levensgevaarlijke ziektes te voorkomen. Zo doe je voortaan tijdens elk toiletbezoek een goede daad!

8. Pak je cadeautjes eens in met iets anders

Wil je iemand verrassen met een fijn cadeau, maar je niet schuldig voelen over dat speciaal geproduceerd inpakpapier waar bomen voor gekapt zijn? Geen stress, hier zijn genoeg creatieve oplossingen voor. Pak je cadeautje eens in in een pagina van een tijdschrift die anders toch in de papierbak zal belanden. Dit ziet er ook nog eens hartstikke leuk uit! Een groter cadeau kun je verpakking met oude kranten. En ken je papieren plakband al? Een mooie manier om plastic in de papierbak te voorkomen en ook nog eens perfect om op te schrijven.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/07/10-tips-om-duurzamer-te-leven-3.png

9. Voorkom het verspillen van voedsel

Zo’n 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Als we alle huishoudens in Nederland bij elkaar optellen, verspillen we samen 700 miljoen kilo goed voedsel. Dit kan minder! Probeer daarom enkel houdbare producten in bulk in te kopen en vries je restjes in of eet ze de volgende dag als lunch. Schroom niet om je restjes mee naar huis te nemen als je buiten de deur eet en de maaltijd niet op kan. Dit stukje onder de knie? Ga dan verder met voedsel redden door gebruik te maken van de app Too Good To Go. Red, voor een vriendelijk prijsje, producten van restaurants en winkels die anders weggegooid zouden worden. Olio is een vergelijkbaar concept, in tegenstelling tot Too Good To Go bieden bij Olio andere consumenten hun overgebleven voedsel aan. En onze persoonlijke favoriet: maak een ware sport van het jagen op de 35% stickers in de supermarkt!

10. Gebruik zoekmachine Ecosia en plant hiermee bomen

Last, but not least: een duurzame zoekmachine! Dit alternatief voor de grote zoekmachines is deze klimaatneutrale variant. Ecosia gebruikt zijn winst namelijk voor het planten van bomen. Hiermee komen ze mensen, het milieu en locale economieën ten goede. Voor het planten van ongeveer 1 boom zijn 45 zoekopdrachten nodig. Achter je scherm bomen planten, geweldig toch? Stel hem in als standaard zoekmachine en ga op zoek naar nog meer tips om duurzamer te leven!