SamenwerkingenOp bezoek bij: #1 Tuinderij De Lijsterbes - Mañana Nijmegen

mei 17, 2019

Een kijkje in de keuken bij: Tuinderij De Lijsterbes

Tuinderij de Lijsterbes uit Groesbeek bestaat al zo’n 20 jaar (voorheen bekend onder de naam ‘t Spoor) en levert biologische groentepakketten aan zowel zakelijke als particuliere afnemers in de regio Nijmegen. De pakketten worden bezorgd met elektrische bussen, door eigen bezorgers.

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/06/Samenwerking-De-Lijsterbes.png

Over onze samenwerking

Met Mañana Nijmegen werken we enkel met seizoensgroenten, wekelijks geleverd door De Lijsterbes. Het mooiste? Je leert de groenten extra veel waarderen, doordat je de smaken zo puur als ze zijn kunt proeven. Daarnaast was het voor ons een enorme eye-opener toen we zelf als particulier begonnen met groenten afnemen bij de Lijsterbes enkele jaren terug. Die eye-opener zat hem met name in de hoeveelheid plastic die om groenten in de supermarkt zitten! Toen we uiteindelijk in de opstartfase van Mañana Nijmegen zaten en lokale leveranciers om ons heen aan het verzamelen waren, konden onze vertrouwde groenten natuurlijk niet missen. De basis van Mañana is mede dankzij De Lijsterbes een vers pakketje biologische groenten, met enkel groenten uit het seizoen én superlokaal.

Less waste met dank aan de Lijsterbes

Sinds we begonnen zijn met het afnemen van groenten van de Lijsterbes en thuis vegetarisch zijn gaan eten, is onze hoeveelheid afval (en dan met name plastic afval!) drastisch verminderd. Van 2 afvalzakken per week (1 x restafval, 1 x plastic afval) zijn we teruggegaan naar 2 afvalzakken per maand (1 x restafval en 1 x plastic afval). Dat is toch geweldig!

https://manana-nijmegen.nl/wp-content/uploads/2019/05/Lijsterbes1.png

Groenten van De Lijsterbes als voeding voor onze planten?

Sinds we de overstap gemaakt hebben naar de pure biologische groenten van De Lijsterbes, zijn we ook begonnen met het composteren, of eigenlijk fermenteren van onze groenten. Marleen woont momenteel in een appartement en heeft zelfs daarvoor de oplossing gevonden: een Bokashi-emmer. In de Bokashi-emmer stop je (bijna al) jouw gft-resten en vermeng je dit met de zogenaamde Bokashi-bran. Uiteindelijk krijg je van jouw afval twee grondstofproducten: fermentatiesap dat je onderaan via het kraantje kunt tappen en als plantenvoeding verdund kunt gebruiken én gefermenteerde compost die je voor al jouw buitenplanten kunt gebruiken. Hoe tof?!

Een kleine impressie

Een glimp uit het leven van een Groesbeekse boer.

De-lijsterbes-1
De-Lijsterbes-3
De-Lijsterbes-2